Изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов е намалил цените на млечните продукти в деня, в който е освободен от поста си, каза пред bTV изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров.

Маринов беше отстранен от поста си, след като намали цените във фирмените магазини. Новината бе съобщена от самия него в ефира на bTV снощи.

Освободиха директора на "Ел Би Булгарикум“: Засегнали сме лични интереси

През последния месец има натиск от изпълнителния директора на ДКК Венцислав Димитров, коментира Николай Маринов.

"ДКК е собственик на 14 публични предприятия, които дружеството управлява по най-прозрачни практики, включително и на "Ел Би Булгарикум". В много кратки срокове, след като е назначен Николай Маринов на тази длъжност, се свиква заседание на Съвета на директорите, на което се взима прибързано решение за придобиване на автомобили за дейността на дружеството на несъгласувани цени от неоторизирани доставчици. Цената е платена предварително и тя е над 1 млн. лв.", обясни Венцислав Димитров.

Той подчерта, че в момента върви проверка, но все още не са предоставени документи.

"Проверката е на база на сигнали, подавани от дългогодишни служители от предприятието", каза Димитров.

По думите му Николай Маринов не е отстранен заради закупуване на автомобилите.

"Работи се с недоказано качество на суровината. Суровината, която пристига в преработвателното предприятие във Видин, е с недоказан произход. Седмица след назначаването на Борда на директорите се учредява дружеството, от което се купуват тези нови суровини. Сменен е доставчикът, който има своя опит и сертификати. Тук се буди съмнение дали се работи в интерес на публичната компания, или на частен", каза Димитров.

Той подчерта, че на базата на докладите в производствения отдел във Видин се стига до заключението, че суровината е некачествена.

"Имаме на склад невъобразимо количество суровина, която не може да бъде пласирана. Тя не става дори за подарък", добави Венцислав Димитров.

За изпълнителен директор е назначен Владимир Русев, каза изпълнителният директор на ДКК.