"Всичко, което каза г-н Стоянов е откровена лъжа“, заяви днес отстраненият директор на "Ел Би Булгарикум“ пред bTV.

За договора за доставка на мляко от Унгария Маринов обясни, че когато е постъпил на работа в държавната компания тя е изкупувала млякото на цена около 1,55 лв., в която около 15-20 стотинки е за транспорт.

"Забележете, транспортът от Добрич до Видин е 4300 лв. Реших да оптимизирам разходите и потърсихме оферти от други фирми. Получихме по-ниски цени, като една от офертите беше от фирма, която внася мляко от Унгария. Тази фирма има само три доставки в "Ел Би Булгарикум“.

На въпроса откога съществува тази фирма той отговори, че не е знаел предварително и чак сега разбира, че е създадена малко преди той да встъпи в длъжност (1 декември 2022 г.). Стигнали са до фирмата чрез служители, които изпратили запитвания до различни компании. Качеството била проверено чрез лаборатория на държавната фирма.

"Аз отказах оферта на министъра, за която той ми сподели в една от срещите ни в министерството, че ще получа. Като се върнах в кабинета си, на имейла си действително имах оферта – от българска фирма, която внася мляко от Унгария“, обяви Маринов. Той уточни, че въпросната компания е внасяла мляко от същата ферма, от която тази, с която са сключили договора. Нейната оферта обаче не отговаряла на стандартите за качество на "Ел Би Булгарикум“ и цената била висока – между 1,32 и 1,52 лв. за литър.

"Това, което направих аз – започнахме да изкупуваме мляко предимно от региона на Видин, от български производители, на цени от 1,15 до 1,35 лв.“, уточни отстранения директор.

По телефона в разговора се включи новият директор на в "Ел Би Булгарикум“ Владимир Русев, за да опровергае твърдението за цената на млякото по договор с фирмите, които Маринов е избрал. Той обяви, че цената по документи е 1,55 лв. за една от компаниите и 1,53 лв. на литър за друга фирма, която е била новорегистрирана.

"Договорите са разписани така, но доставките са на други цени, отговори Николай Маринов.