Три производства за потенциален картел с цените на основни храни води Антимонополната комисия. Само от началото на годината КЗК е събрала глоби в размер на 700 хиляди лева.

"Когато в един пазар има 300 производители, не може да има и помисъл за картел. Това е невъзможно, а е и сдружение на конкуренти. Ако скрием информация от потребителите за качеството на храната, подлежим на санкции“, заяви пред bTV Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Той посочи, че се изземват документи от помещенията.

"Разбрахме от КЗК, че причината да попаднем в техния фокус, е мое изявление, че няма никакво основание цените на яйцата да се повишат за Великден, защото базовите суровини започнаха да поевтиняват. Ние не можем да определяме цените на яйцата, можем да правим прогнози и анализи. Коментират се пазарните цени, които са известни“, посочи Ивайло Гълъбов от Асоциацията на птицевъдите.

"По данни на Евростат през последните 10 години българските яйца са между най-евтините. В момента са трети по най-ниски цени. При нас яйцата бяха много евтини“, посочи още той.

"По принцип картелите трудно се установяват, защото трябва да има доказателства. Антимонополните органи в повечето държави прилагат една друга стратегия – снизхождение  към някой, който даде информация – участник в картела, който издаде заверата. Надявам се и българския орган да направи такава сделка с някого, който издаде информация“, заяви Богомил Николов от асоциация "Активни потребители“.