Председателят на Сдружение "За достъпна и качествена храна“ д-р Андрей Велчев в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“

Гост в студиото вече е д-р Андрей Велчев – председател на Сдружение "За достъпна и качествена храна" (ЗДКХ). Добро утро.  

Добро утро.  

Д-р Велчев, първо искам накратко да ни кажете малко повече за Сдружението, на което сте председател.  

От 2 години и половина е нашата кауза. Ние сме се посветили на това да даваме информация на потребителите за това какво потребяват и всъщност колко качествените са българските продукти. Нашата роля е на медиатор между институциите, които се грижат не само за качеството и контролът на храните, но и тези на недоволните потребители, които са може би най-добрият контрол на продукти в страната.  

Както казахте и преди малко, когато си говорихме, че всъщност, това е контролът, най-добрият.  

И най-постоянният.  

Сигналите, които се подават от потребители. Всъщност, една много, не знам дали точната дума е интересна, но новина от последните дни е за откритите камъчета в мюсли и червено вино в кутия с мирис и привкус на нафта и на парафин. Какво се случи с този сигнал? Доста нелеп. Вие казахте, че са зачестили сигнали, подобни на този с мюслито.  

Явно продукти като леща и мюсли, такъв тип, можем да ги наречем често потребявани продукти, имат контрол, който не може да бъде достатъчен в посока какво точно съдържат. Да кажем, че лещата можем да я почистим и да проверим какво съдържа, но повечето мюслита, които консумират много млади хора, са за директна консумация, и там бих казал е доста притеснително съдържанието, едно такова подобно на камъчета съдържание, не можем да кажем. Сигналът е подаден в Агенция по безопасност на храните от нашето Сдружение.  

Има ли отговор и очаквате ли действие от тяхна страна?  

Тук е моментът да благодарим на Агенция по храните, тъй като нашата комуникация с тях е много добра. Те отговарят освен на нас, също така и на потребителите индивидуално, тъй като както е написано на сайта ни ЗДКХ в секцията "Подай сигнал“, ние предоставяме всички атрибути, т.е. информация за артикула, името на съответния потребител и откъде е закупен продуктът, за който има съмнение за неговото качество, а те пък проверяват безопасността му.

Ето, и вие казахте, че може да бъде много опасно наличието на такива камъчета в мюслито, които ние не можем да открием. А изобщо, какви са рисковете за човешкото здраве от, това е само един пример с камъчета в мюслито, но и от други подобни?  

Вече на първо място, ако си счупим зъб, знаем колко много "обичаме“ да ходим на зъболекар. Това е нещо, което на първо място може да ни се случи. Отделно рисковете, които крие приемане на неща, които могат да навредят на нашето здраве. Ние се казваме Сдружение "За достъпна и качествена храна“ и ролята ни е да показваме, че все пак българските потребители, при целия икономически стрес, на който сме подложени, цялата икономическа криза, продължават да поддържат и да имат стандарти за повечето хранителни продукти. Несъмнено има рецидивисти, които си позволяват да занижават чувствително качеството на своите продукти, най-вече в млечния сектор има такива практики.  

В млечния сектор. Именно с това ми е свързан другия въпрос: сред кои продукти се забелязва най-честото занижаване на качеството или пък някакви нередности?  

В края на миналата година имахме кръгла маса, на която бяха поканени и присъстваха всичките асоциации, които се занимават с млекопроизводство и млекодобив в страната. И мога да кажа, че там несъмнено има откъслечни случаи на занижено качество. Но като цяло качеството на млечни продукти при всичко, което се случва в икономиката, продължава да е добро и потребителите не трябва да се безпокоят. Разбира се, трябва да имат едно наум когато избират продукти с доста по-ниска цена от тази, на която по принцип в момента са млечните продукти. Говоря не само мляко, не само сирене, кашкавал и другите подобни млечни продукти, с които българският потребител от години е свикнал. Но като цяло притеснително е това, че все още има такива производители, които си позволяват да продават вода вместо мляко и съответно да занижават критерия. Ясно е, че всичко тръгва от качествената суровина. Ако суровината не е хубава, самият продукт няма да бъде хубав и няма да има качествата, с които сме свикнали.  

Говорейки за млечни продукти, бях прочела статия именно в страницата на Сдружението за био и обикновено мляко. Както всички знаем, биото е доста по-скъпо, но на българския пазар истински ли са разликите между двете, между обикновено и био мляко?

Вижте, много е важно потребителят да наблюдава етикета и да чете какво да съдържа. Ако има разминаване между етикета и съдържанието вътре, съответно би трябвало да уведоми не само нас, като медиатор между потребители и институциите, ами и съответните органи. Най-вече трябва да благодарим на операторите на услугите, т.е. всички хипермаркети и вериги, реагират мигновено, когато ги потърсим, тъй като нашата роля е да отсяваме сигналите, защото понякога получаваме много нелепи такива. Нашата роля е да поддържаме съответното и ниво на сигналите. Не можем при толкова ангажирани институции, с толкова много натоварване - Комисия за защита на потребителите, Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), непрекъснато да ги натоварваме допълнително. Те си вършат работата, ние просто ги облекчаваме с това, че нашият сайт е много по-лесен и достъпен, още веднъж ще го кажа ако позволите – zdkh.bg и нашата "Фейсбук“ страница, която се радва на огромна популярност – ние достигаме почти 250 000 потребители на месец.  

Направи ми впечатление това, което казахте, че търговците и търговските вериги отговарят и ви съдействат, което всъщност наистина прави работата много по-улеснена, независимо от това, че дори БАБХ знаят, хубаво е те също да откликват на сигналите, съответно да предприемат и те мерки.  

Понякога действат самите вериги мигновено, имахме няколко случая на потребители, които искаха възстановяване на сумата и някаква компенсация – две от големите вериги го направиха. Тук е моментът да кажа, че имаме една законодателна инициатива, с която искаме да бъдат оповестявани имената на фирми или производители, които както казах продължително не спазват регламентите и нарушават потребителските права, т.е. не спазват съответното качество. За съжаление сме в ситуация на политическа криза и това пречи и на потребителите да имат още една сигурност, че ще имат информиран избор.  

Информираността – това може би наистина е най-важното нещо и всеки да може да има достъп до някакъв вид платформа, в която да вижда къде са открити най-чести нередности, съответно той сам да прецени откъде може да пазарува.  

От началото на миналата година ние имаме две рубрики: "Говорят потребителите“ и "Говорят производителите“, в която питаме под формата на анкети доволни ли са потребителите, и съответно как производителите гарантират качеството. Радваме се на добра популярност, защото понякога е трудно и потребителите да говорят, а пък производителите трябва да се борят за своето място на пазара. Защото несъмнено цените вървят нагоре, потребителят трябва понякога да прави компромис. Това не трябва да бъде така за самите производители обаче, защото ако направиш компромис с цената, тя ще се бъде за сметка на нещо в процеса на производството.  

За финал искам да ви попитам какви са най-честите сигнали, които получавате?  

Най-разнообразни. Любимите продукти са на най-голяма почит явно. Основно получаваме сигнали за некачествени млечни продукти, но разбира се не правят разлика и някои безалкохолни напитки, както казахте, и алкохолни напитки от рода на вино. От началото на годината имаме доста сигнали, в месеца на виното ще го кажа, за некачествено вино, което се произвежда от български производители във веригата. Това не означава, че виното ни е некачествено, но все още има и такива производители, които предлагат некачествени алкохолни напитки, с които особено зимните месеци българският потребител е свикнал. Имаме сигнали, както казахме, и за зърнени продукти, за ядки, които са с неясен произход. Но това вече не е в категорията на безопасността и качеството на продуктите.  

Да, т.е. не може да сложим всички под общ знаменател, но просто разделихме кои сигнали са по-често срещани. Много ви благодаря за интервюто и за отделеното време. И пожелаваме успех на платформата, защото както казах, наистина е много важно потребителите да могат да видят къде има най-много оплаквания, съответно да могат да подадат и тяхното в случай на нередност, когато забележат нещо, за да може да имаме една по-добре действаща система между потребител и производител.  

Благодаря на вас и на вашите слушатели, че бяха с нас.