"Случаят е силно банален, защото управителят на "Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов е заловен в злоупотреби. Подадени са сигнали срещу него за множество злоупотреби. Става дума за множество злоупотреби и лоши практики. Съответно той е предприел стратегията да става герой и да сипе обвинения, за да оправдае собствените си действия!“.

Така отговори министърът на икономиката Никола Стоянов на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Озаглавих нашия разговор "Ел Би Булгарикум“ на кого е касичка и защо?“. Позволих си да го озаглавя така, защото направих предаване на 25 февруари с уволнения шеф на предприятието Николай Маринов. Вие тогава щяхте да гостувате, правите го сега, за което Ви благодаря! Чета, че обслужвате интересите на президента Радев, намесва се и неговият съветник Копринков. Служите ли Вие за "касичка“, преносител на някакви комисиони?“.

"Четох, че обслужвате президента Радев, съветника му Копринков и министъра на вътрешните работи Демерджиев, колко пари им носите?“, попита Беновска. Министърът на икономиката отговори, че това са смехотворни твърдения! Той продължи, че първата теза е била, че обслужва веригите, защото Маринов е намалил цените. Втората теза е, че е "натискал“ шефа на "Ел Би Булгарикум“ да купува мляко от определена фирма. Третата теза е била, че Маринов е освободен, защото идва голяма чуждестранна инвестиция и не иска той да я управлява. "Тезите се сменят, може да се появят нови! Аз от самото начало казах – не слушайте кой какво говори, а гледайте документите! Защото всеки в България си говори каквото си иска, а аз, като принципал на ДКК, съм длъжен да защитя държавния интерес! И когато бъда сигнализиран за злоупотреби, трябва да реагирам веднага!“, категоричен бе министърът на икономиката.

Министърът на икономиката заяви, че е имал само една среща с Николай Маринов в кабинета си. Това е било на 15-и или 16-и януари. "Аз тогава му дадох моят телефон, за да може да си пише с мен по една единствена причина. На тази среща аз му казах – имам сигнали за качеството на млякото, за колите, които си купувал. Какво ще кажеш? Той обвини председателката на Съвета на директорите, която също го притискала. Той се оправда тогава с нея и с това, че няма моя телефон, да сигнализира, когато някой го притиска. Защото аз му казах, ако някой те притиска, използвайки моето име, звънни ми. Той оттогава има моя телефон, но за съжаление единственото, за което го използва, е да ми се обади и да поиска да спра проверката на ДКК срещу него!“, заяви Стоянов. Той добави, че Маринов е изтрил служебната си кореспонденция от компютъра си, а един от служителите, който е направил това, е получил бонус от 10 000 лева.

Никола Стоянов разказа, че "Ел Би Булгарикум“ са имали одобрение да закупят 3 специлизирани автомобила млековози. Вместо това на по-ниска цена са закупени тези млековози, както и 2 леки автомобила. Той заяви: "не са спазени никакви процедури.

Едната оферта пристига с един ден закъснение, за другите не се знае въобще как са пристигнали. На едната фирма управителя става управител на спечелилата фирма по-късно. Сами разбирате за каква свързаност става дума! Тези коли са платени 100% авансово, няма нищо доставено. Няма и гаранция, че колите ще дойдат или парите ще бъдат върнати. Което и да е държавно дружество, за да плати 100% авансово, винаги трябва да има банкова гаранция или начин да си възстанови парите!“. Маринов също така е платил авансово мляко на фирмите "Исак“ и "Уайт Голд Трейд“, които не са в регистъра на МЗХ. Министърът на икономиката категорично отрече да е "натискал“ Маринов да внася унгарско мляко от определена фирма. Той съобщи и за други нередности, като фотосесия за 9 000 лева и т.н.

Никола Стоянов заяви, че в понеделник документите от вътрешния одит на Министерството на икономиката ще бъдат предоставени на прокуратурата. "Те не са ли ви подвластни от вътрешния одит, не могат ли да нагласят нещо?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Какво значи да нагласят? Това са документи. Те не казват – този ми каза това или онова! В одитния доклад става дума за неща, които се доказват документално!“.

Водещата постави и темата за високите цени на храните. Никола Стоянов обясни, че за съжаление поевтиняването на енергоносителите и компенсациите за тока не са се отразили върху цените на хранителните стоки и те не намаляват. Но все пак компенсациите за тока за изиграли важна роля, защото са направили българската икономика конкурентоспособна. Ръстът на износа ни през миналата година е най-висок в целия ЕС.

Министър Стоянов уточни, че компенсациите за тока не се плащат от бюджета, а идват от облагането на свръхпечалбите на производителите на електроенергия. За това има европейска директива. Водещата попита дали тези средства не могат да се насочат и за социални цели. Министърът на икономиката отговори, че до известна степен подпомагането на бизнеса и индустрията всъщност е стъпка именно в тази посока, защото увеличаването на данъчните постъпления се използва именно за социалните програми на държавата!