"И в житейски план, и в политиката с безгръбначните всички правят, каквото си искат", така коментира наложеното на България вето за влизането ѝ в "Шенген" доц. Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус".

Според Цеков със сигурност можем да се преборим с лошите новини тогава, когато нашето представителство на ниво Европейски съюз - политическо и административно, се раздели с наивистичната представа на "йесмените", с която мненията, твърденията, становищата на няколко държави от западна Европа по един доста комплексарски начин се възприемат от нашите представители като последна инстанция, пред която те не смеят да аргументират позиция. 

Поведението на Нидерландия и Австрия спрямо България е пример за двойните стандарти, които някои държави продължават да налагат в Европа,които са рецидив от миналото на тези държави - все колониални империи, все империи, владели други народи, с господарско мислене. Знаем че подобна теза смущава изнежените уши на българските "йесмени", още повече на европейските  бюрократи, но е крайно време да се говори ясно, защото в европейски план всички имаме интерес от консолидацията на Европа срещу автокрацията, която се опитва да подпали света. Подобно поведение от държани като Холандия и Австрия само катализира интересите на Русия в европейския регион. Австрия е пословична с руското влияние там, стана ясно от анализа на Цеков.

Колкото и да изглеждат логично на някои вътрешните ни политически проблеми и липсата на стабилно правителство през последните две години, те на практика нямат нищо общи с "Шенген", става ясно от думите на Цеков. 

"По тази логика трябва да извадят Белгия въобще от "Шенген", защото не може с години да състави правителство. Нищо общо няма това с критериите за "Шенген", смята основателят на Института за модерна политика.

Не случайно Холандия няма никакви аргументи, а Австрия си измисли в последния момент този аргумент  с мигрантите. Като че ли България е канила мигрантите в Европа, а не държави като Германия, Австрия и т.н., допълни още той.

Не съответства на европейските ценности първо да каниш мигрантите с отворени обятия, да не се вслушваш в трезвите гласове, главно от източна Европа, които твърдяха ,че подобна политика, каквато прокарваха държави като Германия, Австрия, Холандия - на отворени врати за всякакви мигранти е вредна, опасна, да бъдат наричани тези възражения едва ли не расистки  и сега изведнъж - България била виновна. Не е виновна.  виновни са тези, които заляха Европа с мигранти.

България трябва да продължи с по-твърд тон исканията си за равноправно третиране и да изпълнение на договорите и задълженията на останалите държави. България отговаря на критериите за "Шенген", зад това стоят Европейският парламент и останалите държави - членки, смята Цеков. 

Той подчерта: " Има достатъчно способи в международната политика да бъдат подсетени Холандия и Австрия, тогава, когато става дума за техните интереси и амбиции, например холандската амбиция да оглави "Фронтекс", че без положителен отговор от България, това не може да се случи. И докато няма положителен отговор за България от тези две държави, няма да има положителен отговор за нищо, което изхожда от Холандия и Австрия". 

В международната политика се уважават силните, тези, които имат позициая и най-вече тогава, когато можеш -  да влияеш върху процесите когато това зависи от теб. Докато не отрежем Холандия за "Фронтекс" и не намерим поводи да отрежем Австрия за нещо друго, нищо няма да стане, стана ясно от думите на доц. Борислав Цеков.

Цоня СЪБЧЕВА