Заплатите на военнослужещите ще бъдат увеличени драстично от началото на 2025 година. Това реши парламентът днес с приемането на измененията в Закона за отбраната и въоръжените сили, предаде репортер на "Фокус"

Текстовете бяха подкрепени с пълно мнозинство от депутатите в парламента. 

С промените се коригират заплащанията на военнослужещите. За най-ниските длъжности те ще се определят въз основа на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, съобразно данните на НСИ. Основното възнаграждение се увеличава с коефициент не по-малък от 1,2 за офицерите, а за офицерски кандидати, сержанти и войници - не по-малко от 1,0. 

Цивилните служители, които заемат най-ниските длъжности, ще получават основно месечно възнаграждение, което също ще се равнява на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, съобразно данните на НСИ. Основната месечна заплата на цивилните служители ще се увеличи с различен коефициент в зависимост това дали имат висше образование, или не - за служители с висше образование не по-малко от 0,8, до средно образование включително - 0,6.

Депутатите решиха, че дори при дефлация и спад в средната работна заплата, заплащането на военните да не се променя. 

Мерките целят възвръщане на конкуретноспособността на военната професия и привличането на млади кадри в армията. Припомняме, че некомплектът на армията за 2023 година достига до 21,8%.