Европейският съюз първи в света прие законодателния акт за цифровия акт и цифровия пазарен акт - два акта, които се опитват да регулират големите платформи, да вменят повече отговорности на тези платформи за по-бързото премахване на съдържание, което е нелегално, терористично и съдържание призоваващо към омраза и към насилие, но и съдържание, което е подвеждащо, и което се опитва да променя обществени нагласи. Това каза в аудиокаста на “Фокус" “Това е България" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, в отговор на въпрос какво може да се предприеме, за да се ограничи руската дезинформация. 

"Ние сме демократични държави, ЕС е създаден от суверенни, демократични държави, в които върховенството на закона, свободата на словото, свободата на изразяването са основополагащи принципи. Затова е и толкова трудно в една демокрация да можеш да се противопоставиш на тези, които използват демократични средства, за да премахнат демокрацията. И докъде може законодателят да интервенира. Тук границата е изключително тънка до къде е една фалшива новина и къде е целенасочена кампания за промени на нагласи. Примерно, Европейският парламент настоява да се яде протеин от инсекти, от насекоми или пък Европейският парламент забранява Коледа и Великден. Европейският парламент иска да казваме не “мама" и “татко",  а “родител 1" и  “родител 2". И всичко това е толкова лошо, едва ли не е задължително да се храним във всяка храна ще има брашно от насекоми. Казвам отделни елементи на това как се променят опитите за промяна на обществени нагласи. И че те, ако не бъде веднага отговорено, се разпространяват, включително за голямо мое съжаление и разочарование, и интелигентни хора могат да попаднат  в тази клопка на дезинформацията, особено с навлизането на изкуствения интелект, дип фейк, с изключително добре представени, подготвени с полуистини “информации", които се споделят от множество профили. За съжаление лесно и не толкова скъпо могат да бъдат предизвикани много сериозни панически атаки сред части от населението. Само да си спомним, когато в един квартал родителите не искаха да изпращат децата си на училище, защото ще бъдат взети и ще бъдат изпратени в Норвегия. И на това се вярва", посочи Ковачев.

Според него критичното мислене и образованието са двата стълба, които трябва да бъдат много добре развивани. Образованието, отговорността на учителите, отговорността на семействата, на младите поколения е да не вярват на един източник на информация, а да могат да правят своите анализи въз основа на събиране на информация от различни достоверни източници, да сравняват, да анализират. Да знаят историята не манипулирана, а такава каквато се е случвала въз основа на оригинални текстове, оригинални спомени на участници, а не на дезинформационни кампании на определени среди, или повтарящи се комунистически манипулации. Всичко това върви ръка за ръка, обективно представяне на историята, критично мислене, образование и предпазване на гражданите от такива дезинформационни кампании.

Евродепутатът посочи още, че в България има изключително много частна собственост на руснаци, което може би не е притеснително, ако е на туристи, на хора, които харесват българското Черноморие. Но от друга страна, ако е на олигарси, представители на политико-икономически олигархичен кръг в Русия, чиито капитали са абсолютно неясни, или ясни, че не се от собствените заплати.

"Това са някои от елементите, тук навлизаме и в работата на българските служби, на българските правителства и доколкото те контролират тези активности на чужди разузнавателни служби на територията на  България, и на територията на НАТО.

Евроатлантическите партии ГЕРБ-СДС, надявам се, че и колеги от другите отговорни български партии могат да подпомогнат този процес да се разбере как се е стигнало до такава собственост и да се намери начин, правен разбира се. Ние имахме и втори дебат тази седмица за мобилизирането на руски активи на територията на демократичния свят и по-специално на Европейския съюз за възстановяването на Украйна, който разруши нещо. Това е и в нашия личен живот, ако вие сте виновна за това, че увредите  имуществото и колата на някой друг и нямате застраховка, то вие носите финансова отговорност. Ако с бомбите, дроновете, ракетите на Руската федерация е разрушена инфраструктурата, цивилната инфраструктура на Украйна - жилища, болници, образователни институции, то много логично и правно обосновано е, че Руската федерация носи отговорността, и финансовата, освен всичко друго и криминална, и международна, и финансовата отговорност за възстановяването на тези щети. Става въпрос за 300 млрд. евро, които се намират в централния депозитар на ЕС и са собственост на Руската централна банка, и които засега на първия етап, само приходите от тези 300 милиарда се предоставят на Украйна. Те са само една капка от активите на Руската централна банка, но е справедливо и за това настоява Европейският парламент - самият актив да бъде мобилизиран за подпомагане на възстановяването на Украйна. Тук трябва да се направят смели правни умения, за да има правна основа за такива действия", добави евродепутатът.