Данъчен дебат на първо четене

22 Май 2020 | 14:37 | 0
Данъчен дебат на първо четене
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за 9 % ДДС за ресторанти, хотели и книги. Това бе заложено в общ законопроект на управляващата коалиция. Той бе подкрепен с 107 гласа "за", "против" - 1 и "въздържали се" -68, с което той бе приет. Друго предложение в законопроекта е свързано с осигуряване на ваучери за настаняване с номинална стойност 210 лв. за хората на първа линия в борбата с коронавируса.
На вниманието на депутатите бяха поставени още 5 законопроекта, но всички те бяха отхвърлени. Дебатът обаче обхвана всички предложения
.

Агенция "Фокус"
Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за 9 % ДДС за ресторанти, хотели и книги

Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за 9 % ДДС за ресторанти, хотели и книги, предаде репортер на Агенция "Фокус". Това бе заложено в общ законопроект на управляващата коалиция. Той бе подкрепен с 107 гласа "за", "против" - 1 и "въздържали се" -68, с което той бе приет. Друго предложение в законопроекта е свързано с осигуряване на ваучери за настаняване с номинална стойност 210 лв. за хората на първа линия в борбата с коронавируса.
На вниманието на депутатите бяха поставени още 5 законопроекта, но всички те бяха отхвърлени. Освен общия законопроект с ГЕРБ, свои подобни законодателни инициативи бяха внесли поотделно НФСБ и ВМРО, но те също бяха отхвърлени.
9% ДДС ставка предлагаха от ПГ на „БСП за България“ за храни, лекарствени продукти и медицински изделия. "За" законопроекта гласуваха 66 народни представители, "против" - 46 и "въздържали се" - 69, с което той също бе отхвърлен.
От ДПС предлагаха ставката на данъка да е 9 % за детските храни за деца до 3 години и детските фармацевтични продукти, включително памперси, но предложението им не срещна одобрение на пленарната зала.
ПГ на „Воля“ бяха предложили данъчните ставки за ползване на услугите на фитнес центрове и спортни зали, свързани с физически упражнения и спорт, да бъдат в размер на 9 %, което също не получи подкрепата на депутатите.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Тома Биков, ГЕРБ: БСП може да предизвиква кризи, но не може да се справя с тях - целта ни не е дебат за данъчната система като цяло

БСП може да предизвиква кризи, но не може да се справя с тях - целта ни не е дебат за данъчната система като цяло, а да спасим много бизнеси. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на дебатите по промените в Закона за ДДС на първо четене, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Ясно е, че говорим на различни езици от началото на този парламент. Това едва ли е някакво откритие. Днес стата ясно, че самите вие говорите на различни езици в рамките на вашата парламентарна група. Първо, г-н Гечев представи вашето предложение, но е почти същото като нашето, но с разликата, че вие разширявате обхвата на секторите, като вкарвате към ресторантьорския фармацевтичния и сектора за храни", каза още Тома Биков. Той отбеляза, че после Стойнев е критикувал, че свалянето на данъци се предлага в средата на годината.
Тома Биков коментира, че пътьом на всеки половин час Филип Попов и Георги Свиленски излизат да кажат колко е часа и да призоват министър-председателя.
"Днешният дебат е за едни антикризисни мерки, свързан с компенсиране и подпомагане на един конкретен сектор и бизнес, който едва ли някой в тази зала ще каже, че има по-пострадал от него", коментира още Биков.
"Вие сте последователни в това отношение и съм съгласен с вас. Вие продължавате да смятате, че данъчната политика е социална политика. Има достатъчно много социални сектори, в които мже да предложите реформа. Може да подпомагаме хора по някакъв начин, включително и при лекарствата", заяви още депутатът от ГЕРБ. Според него фармацевтичния бизнес не е загубил нищо в тази криза.
"Тук се говори за дългосрочни решения. Аз съм против в момента да се взимат дългосрочни решения. Ние се намираме в криза. Нещо, което колегите от БСП не могат да разберат вече три месеца", допълни още Биков. По думите му през цялото време са виждали несъзнаване на ситуацията и факта, че се намираме в криза. "Кризата не е стабилност. То трябва да има стабилност по принцип, не само в криза. Проблемът на кризата обаче е, че тя разрушава стабилността. Тази криза не зависи от нас, тя трябва да се управлява, тя трябва да се преодолява, но ние в момента да решим за следващите 10 години какво щеправим, при положение, че не знаем какво ще се случи след три месеца в света. Не в България и да приложим вашата стратегия и визия, за мисля, че ще катастрофираме, че ще изпуснем от контрол кризата. Това е все едно сега да приложим "Визия за България", която беше един стратегически документ, който не отчиташе по никакъв начин, че ще има коронавирус", допълни още Тома Биков.
По думите му само че сега се оказва, че ги няма тези приходи. "Ако ви бяхме послушали за първото тримесечие нямаше да имаме излишък, който да ни подпомогне да се справяме с предизвикателствата. Щяхме да сме похарчили парите, да сме влезли вероятно в заем преди още да има криза и в момента нямаше да имаме възможност за никакви буфери, включително взимане на заеми, включително резервът, който сме формирали. Моят извод е, че по време на криза не бива да се слуша. Трябва да се прави обратното обаче. Вие можете да предизвиквате кризи, но не може да се справяте с тях. Това фундаментален пробрем при вас", изтъкна още Биков.
Депутатът от ГЕРБ изтъкна, че свалянето на цените е невъзможна задача.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Временна мярка може да е носенето на маска, но не и данъчните закони - хаосът в поведението на управляващите се вижда

Временна мярка може да е носенето на маска, но не и данъчните закони - хаосът в поведението на управляващите се вижда. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изказване по време на дебата по промените в Закона за ДДС на първо четене, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Уважаеми български граждани, кризата с коронавирус, води след себе си икономическа и социална криза. В такъв момента на натрупващи се кризи, какво би трябвало да направи едно правителство и едно управлерие? Според мен да се гарантират четири неща. Стабилност на институциите, сигурност на икономиката, прогнозируемост, яснота какво ще се случва следващите няколко месеца, ако не и години и да се покаже грижа за хората. Какво наблюдаваме днес от правителството на Бойко Борисов. Стабилност на институциите е първото, което би трябвало да демонстрира едно управление. Няма нещо по-важно в работата на едно правителство и един парламента от приемане на бюджет и данъчни закони, защото те изразяват цялостната политика, т.е. това е въпрос номер едно на парламентаризма и всеки Министерски съвет. Вместо това какво имаме днес. Чухме депутат от ГЕРБ да се дистанцира от Министерски съвет на ГЕРБ и казва: "Защо да идва тук Министерски съвет, те не са вносители". Следователно Министерски съвет няма никакво значение, тук едни депутати внасят данъчни закони. От вносителите депутати има актьори, но няма нито един от Бюджетна комисия", каза още НИнова. "Председателят на Бюджетна комисия от ГЕРБ безпрецедентно отказва да влезе в бюджетна комисия и да води заседанието. Какво е впечатлението от българските граждани. Мислите ли, че е за стабилност? Впечатлението поне у нас е, че всички вие вкупом бламирате премиера, който предложи тази идея за ДДС и въпреки това след 10 минути ще гласувате "За". Хаосът във вашето поведение много ясно се вижда от българските граждани отвън", каза още Нинова.
Според нея няма нищо по-нестабилно от това министър-предсадетялт да каже, че въвежда данък, но ако не стане ще го махне. "Още един аргумент внесохте вие днес, като казахте: "Ами това е временна мярка". Временна мярка може да е носене на маска, но бюджет на държава, данъчни закони, осигурявани на пенсии, внасяне на осигуровки, не може да е временна мярка. Държавата и икономиката имат нужда от сигурност и то дългосрочна, а не от временни промени в данъчни закони в бюджета", заяви още Корнелия Нинова. "Трето, прогнозируемост се иска в условията на криза. Какво предлагате вие? Единствената прогноза е от министъра на финансите, който каза, че ако приемете 9 % ДДС за определени сектори, то ще се вдигне ДДС на 24 % ДДС на другите и ще вдигна корпоративния данък. Това е единствената прогноза дадена досега", каза още Нинова. "Последно - грижа за хората. Смятам, че е важно да се покаже в условия на криза. Многократно казахте, ч намаляването на ДДС няма да доведе до намаляване на цените. Има една стока, при която е гарантирано. При лекарствата. Това е гарантирано, защото те са на регулиран пазар с регулирани цени", подчерта още Нинова и изтъкна, че това е грижа за хората, независимо дали членува в ГЕРБ или БСП. Според нея липсата на хаоса, прогнозируемост не решава проблемите, а ги задълбочава. "Как се прави? Ако всичко беше както трябва стабилността на институциите трябваше да се гарантира по следния начин. Ето тук застава Министерски съвет, начело с министър-председателя, с министъра на финансите, с председателя на Бюджетна комисия внася политиката, която предлага на българския народ и тя е облечена в ясен план за излизане от кризата. Не на парче", подчерта лидерът на БСП. Тя попита къде е инвестиционния план на управляващите, къде им е планът за общините.
"Всичко това, уважаеми управляващи в демократична, правова, парламентарна република се облича във формата, наречена актуализация на Закона за бюджета. Така бихме направили ние. Къде ви е актуализацията на Закона за бюджета?", попита още тя. Лидерът на БСП попита къде е планът за развитие на България и Законът за актуализация на бюджета. "Гарантирате нестабилност, несигурност, липса на яснота за бъдещето. Алтернативата на това е ясен план за Бългрия за излизане от кризата", допълни още тя и подчерта, че ПГ на "БСП за България" разполага с такъв.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Евгени Будинов, ГЕРБ: Ще си позволя лично да дезинфекцирам мястото, което ще се изказвам против COVID-19 и фалшиви новини от БСП

Ще си позволя лично да дезинфекцирам мястото, което ще се изказвам против COVID-19 и фалшиви новини от БСП. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Евгени Будинов по време на дебата по промените в Закона за ДДС, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Въпреки това, че България е на едно от първите места по най-малко заболели и най-малко починали от COVID-19, което е благодарение на правителството и навременно взетите мерки, ще си позволя лично да дезинфекцирам мястото, което ще се изказвам против COVID-19 и против фалшиви новини на БСП", каза още Будинов. "Също така срещу неверни политически внушения отново от БСП"."Колеги, разбирам, че вашата партия има много проблеми и имате страшно разединение вътре, бъдете по-широкоскроени и приемете това с чувство за хумор. Казвам го като шега. Приемете го като шега, въпреки че е добре, че са тези шеги, за да си кажем истината", заяви още Будинов. Той заяви, че е благодарен за намаляване на ДДС за книгите. "Много съм благодарен и щастлив, че то се случва и то в точния момент и по най-точния начин. Това е един жест, един голям знак към издателите, към авторите, преводачите, библиотекарите и към всички четящи хора в Бълагрия. Повярвайте ми те никак не са малко", каза още Будинов. Реплика към Будинов направи зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. "Да влезем в комедийния тон на г-н Будинов. Г-н Будинов, това, което се опитахте да гоните с дезинфектант не се гони с дезинфектант, а с тамян. Сега сериозно - мисията на живота ви да се намали ДДС на книгите, всъщност е мисия на ДПС. Ние миналата година предложихме това", заяви още Цонев. Георги Свиленски от БСП призова председателят на парламента Цвета Караянчева да назначи Будинов да дезинфекцира парламентарната трибуна като има такова желание да го прави.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Александър Иванов, ГЕРБ: Всички, които искаме да спасим българския туризъм и българската икономика, трябва да подкрепим мярката за 9 % ДДС за хотели и ресторанти

Всички, които искаме да спасим българския туризъм и българската икономика, трябва да подкрепим мярката за 9 % ДДС за хотели и ресторанти. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов по време на дебата по промените в Закона за ДДС, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Становището на Министерство на финансите е изпратено до Бюджетна комисия и всички народни представители, които могат да четат и са искали да се информират за него, е било качено на сайта и седи все още на сайта на Комисията по бюджет и финанси. Аз съм имал възможност да се запозная с него и предполагам колегите от бюджетна комисия са го направили. Затова нека да бъдем коректни, когато се изказваме", заяви още Иванов.
"Колеги, безпрецедентната ситуация, която се създаде в България и света по отношение на разрастването на епидемията COVID-19 не подмина и българският бизнес и икономика. Именно във връзка с това е предложението на ПГ на ГЕРБ за диференциране ставката на услугите в ресторантьорството, хотелиерството. Секторът, който беше най-засегнат от мерките по отношение на разпространението на COVID-19. Именно за това, колеги в средата на годината разглеждаме тази мярка. Мисля, че всички, които искаме да спасим българския туризъм, българската икономика, към 11-12 % от БВП се формира пряко и косвено от този сектор, трябва да подкрепим тази мярка. Искам да подчертая, че мярката, която предлага ПГ на ГЕРБ по отношение на диференцираната ставка ДДС е временна. Ние сме записали, че нашето предложение е от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г", посочи още Иванов.
Той посочи, че неговото дълбоко разбиране е, че това няма да намали цената на крайния потребител. "Нито един от този бранш не заяви, че наистина ще бъде изразено това намаляване на ДДС за този сектор, ще бъде пренесено на цените на услугите, които те предлагат на български или чуждестранни граждани, туристи в България. Именно това е мярка, насочена изцяло за подпомагане на бизнеса. Тя е в пакет от други мерки, които много добре са известни. Искам да подчертая, че до миналата седмица 150 хил. български граждани са запазили работните си места благодарение на мярката 60 на 40", каза още Иванов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Георги Свиленски, БСП: Докато ние чакаме да дойдат в парламента, премиерът и министърът на финансите са в Перник и се возят в джипа

Докато ние чакаме да дойдат в парламента, премиерът и министърът на финансите са в Перник и се возят в джипа. Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България"Георги Свиленски от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Току-що гласувахте вот на недоверие на правителството", каза Свиленски във връзка с отхвърленото му предложение министърът на финансите и председателят на Бюджетна комисия да дойдат в парламента.
"Вие не искате министър-председателя, министъра на финансите, председателя на Бюджетна комисия, заместник-министри. Какво искате - да си ходят. Докато ние ги чакаме да си ходят, да ви кажа, колеги, в момента министър-председателят, министърът на финансите в Перник се возят в джипа, може би раздават негласуваните пари ДДС.
Той предложи процедура по прегласуване на предложението му министърът на финансите и председателят на Бюджетна комисия да дойдат в парламента, но то бе отхвърлено повторно.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
БСП предложи прекъсване на заседанието докато в парламента не дойдат председателят на Бюджетна комисия и министърът на финансите, но то бе отхвърлено

БСП предложи прекъсване на заседанието докато в парламента не дойдат председателят на Бюджетна комисия и министърът на финансите, но пленарната зала го отхвърли. Това предложи зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски от парламентарната трибуна в рамките на дебата по законопроектите за измениение на Закона за ДДС, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Няма премиер, няма министър на финансите, няма председател на Бюджетна комисия, няма заместник-министър на финансите. Няма изказвания от управляващите. Кой в тази зала защитава предложенията на управляващите? Кой представя пред българските граждани предложенията за дъницет, които те трябва да плащат. Няма го и парламентарният секретар. Вие разбирате ли в каква ситуация работи българският парламент. Народни представители, които стоят, чакат някой да дойде да обясни какво се предлага, няма кой да представи становището на Министерство на финансите", каза още Свиленски.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Драгомир Стойнев, БСП: Няма логика да се предприемат действия на парче - искаме цялостна данъчно-осигурителна реформа

Няма логика да се предприемат действия на парче - искаме цялостна данъчно-осигурителна реформа, която да поведе страната към устойчив икономически растеж. Това каза зам.-председателя тна ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев по време на дебатите по Закона за ДДС, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Според него позицията на управляващите е много опасна особено в криза. "Нестабилност, липса на виждане кое е правилно, кое не. Нулево разбиране за тов, че промените в данъчната политика могат да са добър инструмент за постигане на стабилност в икономиката и потреблението, но могат много опасно да разбъркат икономическите отношения. Първо, не знам дали вашите предложения, тъй като не съм конституционен съдия отговарят на чл. 60, ал. 1 от Конституцията на Република България, тъй като 1996 г. има тълкувателно решение, а именно чл. 60 говори за следното: гражданите са задължени да плащат данъци и такси, установени със закон, а не установявани със закон. Това означава, че гражданите трябва да знаят предварително, преди настъпването на финансовата година данъците и техния размер, който те ще плащат. Признавам си не мога да разбера точно какво целите от управляващата коалиция. Разбирам, че искате да подпомогнете дадени сектори, ресторантьорство, хотелиерство. Нали имате специален икономически план, с който да подпомагате именно тези сектори. Защо в тези сектори, където държавата е виновна за тяхното пълно затваряне, мярката 60 на 40 не се превърне в 80 на 0, 100 на 0, 60 на 0. Ето ви реална мярка, с която да може да подкрепите дадени сектори, вместо да предприемате в средата на годината мерки, които вижте, били първо политически, после били временни, после целели изсветляване на икономиката. Каква е вашата цел?", каза още Стойнев. Той призова да бъде направена една цялостна данъчно-осигурителна реформа. "Някой ще каже, да де ама вие от БСП също предлагате намаляване на данъците, но ние сме изцяло последователни", допълни още Стойнев. Според него намаляването на данъците на храните и лекарствата трябва да е обвързан с данъка върху доходите на физическите лица. "Ако имаш диференциран данък върху данъка добавена стойност, то разбира се, че трябва да бъде свързано с диференциран данък върху облагането на доходите на физическите лица. Това се случва в цял свят, това е изцяло европейска практика. Обръщам се към гражданите за европейско развитие на България. Ако искаме да направим стабилна реформа, смятам, че моментът да обединим усилия, така че всяка една реформа, която ние предлагаме тук в парламента да има оценка на въздействието, да има нужната експертиза, да не всява хаос, противоречие между отделните сектори, между отделните работодатели, между тези, които са по-близки до властта, други, които са по-далеч от властта, просто да направим една реформа, която да отговаря на очакванията на българските граждани. Не виждам нищо лошо в това и не разбирам тази прибързаност и припряност. Надали точно тази мярка ще подпомогне точно тези сектори", допълни още Драгомир Стойнев.
Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" обарна вниманиеи, че финансовият министър излиза със становище и говори за колапс на публичните финанси и плаши с огромно увеличаване на данъците с цел компенсация. "Която вие в момента предлагате и за която не сте сигурни, че ще има ефект", каза още Драгомир Стойнев.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът удължи работното си време до приключване на дебата и гласуването по Закона за ДДС

Парламентът удължи работното си време до приключване на дебата и гласуването по Закона за ДДС, предаде репортер на Агенция "Фокус".Предложението направи депутатът от ГЕРБ Андриан Райков. "За" предложението гласуваха 101 народни представители, "против" - 52 и "въздържали се" - 7, с което то бе прието.
Законодателната част от заседанието трябваше да продължи до 11.00 ч., а до момента депутатите представиха докладите и мотивите по 6-те законопроекта за изменение на Закона за ДДС.
На предложението на управляващите се възпротиви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Той направи обратно предложение, тъй като ако се удължи работното време, това означава, че ще се вземе от времето на контрола. "Ще има само 20 минути контрол. При положение, че не е имало контрол в продължение на няколко месеца, не намираме за нормално това в една парламентарна република", каза Стойнев и призова да не се отнема правото на опозицията за парламентарен контрол.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Филип Попов, БСП: Министърът на финансите все още не е в парламента, да не е подал оставка

Министърът на финансите все още не е в парламента, да не е подал оставка. Това каза секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Г-жо председател, в началото на това заседание поискахме министърът на финансите да дойде тук, защото се касае за важни изменения в данъчен закон, касаещ бюджета на изпълнителната власт. Министърът на финансите все още не е тук. Да не е подал оставка. Ако е така, кажете на народните представители. Ако не е така и изпитва някакво неудобство да е тук, ние настояваме зам.-министърът на финансите, който е тук в зала да представи официално становището на Министерство на финансите", каза още Филип Попов.
Председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че министър Горанов не може да присъства, защото има предварително поети ангажименти, но е осигурил присъствието на заместник-министър.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
ПГ на "БСП за България" поиска министърът на финансите Владислав Горанов да информира парламента по темата за актуализация на бюджета

ПГ на "БСП за България" поиска министърът на финансите Владислав Горанов да информира парламента по темата за актуализация на бюджета, предаде репортер на Агенция "Фокус". Предложението направи секретарят на парламентарната група Филип Попов в началото на пленарното заседание.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът ще разгледа предложенията в Закона за ДДС на първо четене

Парламентът ще разгледа предложенията в Закона за ДДС на първо четене. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. На вниманието на депутатите се поставят общо 6 законопроекта.
ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са внесли общ законопроект за 9% ДДС ставка за хотели, ресторанти и книги. Друго предложение в законопроекта е свързано с осигуряване на ваучери за настаняване с номинална стойност 210 лв. за хората на първа линия в борбата с коронавируса. Законопроекти с малки разлики са внесли поотделно НФСБ и ВМРО.
9% ДДС ставка предлагат от ПГ на „БСП за България“ за храни, лекарствени продукти и медицинските изделия.
От ДПС предлагат ставката на данъка да е 9 % за детските храни за деца до 3 години и детските фармацевтични продукти, включително памперси. ПГ на „Воля“ са предложили данъчните ставки за ползване на услугите на фитнес центрове и спортни зали, свързани с физически упражнения и спорт, да бъдат в размер на 9 %.
В 11.00 ч. ще започне и петъчният парламентарен контрол.

Принтирай    Оразмери текст   + -