Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна е съобщило за унищожаването на хеликоптер Ка-32 на руските военни на летище "Остафиево" в Москва, предава Украинская правда.

"В нощта на 26 април 2024 г. многоцелевият хеликоптер Ка-32 на противника беше унищожен на летище "Остафиево" на Министерството на отбраната на Руската федерация в град Москва", се посочва в съобщение на ГРУ.

От разузнаването на Украйна допълват, че летището принадлежи на Министерството на отбраната на Русия и се експлоатира съвместно с "Газпром Авиа", която е част от "Газпром".

"Унищожената единица авиационна техника е била използвана от русия в интересите на Московския авиационен център, по-специално – за подпомагане на операциите на руските военни", съобщават още от ГРУ.

Ка-32 е съветски и руски среден транспортен коаксиален хеликоптер с два турбовалови двигателя и несгъваем колесник. Той е гражданска разработка на хеликоптера за търсене и спасяване Ка-27ПС, разработен от конструкторското бюро "Камов".