ЕC разглежда възможността за забрана за търговия с държавни облигации на Руската федерация като една от санкционните мерки срещу Москва, съобщи Reuters, позовавайки се на представител на ЕС, предава TACC.

От своя страна Bloomberg информира, че над 350 руснаци, включително депутати от Държавната дума и руски военни командири, може да попаднат под санкциите на ЕС.

Както съобщи Reuters, онези депутати от Държавната дума, които са гласували за признаване на независимостта на отцепилите се от Украйна региони, ще бъдат подложени на санкции. Освен това според агенцията може да бъде забранен вносът и износът от двете непризнати формирования. Ограничения могат да бъдат въведени и по отношение на фирми и банки, които си сътрудничат с Донецк и Луганск. Според източници на агенцията в ЕС редица членове на съюза, включително Австрия, Унгария и Италия, биха предпочели по-умерени санкции в отговор на действията на Русия срещу Украйна. Според източници от Европейската комисия външните министри на ЕС може да се споразумеят за санкции във вторник на среща в Париж.

По-рано във вторник Комитетът на постоянните представители на страните от ЕС COREPER договори първия блок персонални санкции заради признаване на независимостта на т. нар. Луганска и Донецка народни републики, който ще бъде одобрен по-късно през деня от външните министри на ЕС.

В същото време редица европейски медии, позовавайки се на източници, съобщиха, че посланиците са договорили списък с физически и юридически лица, както и организации, "замесени в решението“ за признаване на независимостта на двата региона в Донбас. Въпросът за финансовите и икономически ограничения продължава да се обсъжда, но все още няма решение.

По-рано първият дипломат на ЕС Жозеп Борел обяви свикването на неформална среща на външните министри на ЕС в Париж във вторник вечерта, за да се вземе решение относно санкциите срещу Руската федерация. Борел отказа да коментира възможния обхват на санкциите, като каза само, че това не е "пълномащабна руска инвазия в Украйна".

Превод и редакция: Юлиян Марков