Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи сравни предложената от ВМРО-ДПМНЕ декларация за Гоце Делчев с тази на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов за Кирил и Методий, пише скопското издание "Независен“.

Според Османи внесената в парламента декларация за Гоце Делчев от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще върне назад Скопие в процеса на преговори с България и отблокирането на европейската интеграция на страната.

"ВМРО на Каракачанов имаше подобна инициатива в българския парламент по отношение на Свети Кирил и Методий. Те искаха парламентът да определя исторически въпроси. Това, че партиите имат еднакви имена, не означава задължително да имат еднакви възгледи. Ако влезем в такъв мач, ние днес Гоце Делчев, утре българският парламент още по-силен текст за Гоце Делчев и тогава влизаме в един омагьосан кръг на отношения, не само с България, но като цяло вътре в страната. Така че смятам, че не трябва да използваме историята като платформа за изграждане на политическата си кариера, за ежедневни политически въпроси и кавги. Това са въпроси, за които надпартийното единство е много важно, за да се защитят някои важни въпроси за гражданите и държавата, а не да се превърнат в тема за ежедневни политически разправии“, каза Османи в сутрешното гостуване в предаването "Здравей Македония“ по телевизия "Канал 5“.

По-късно Османи имаше среща с посланици на ЕС, акредитирани в страната. На срещата, както съобщиха от МВнР на югозападната ни съседка, Османи е посочил, че РСМ през 2021 г. е постигнала висока степен на изравняване с позициите на ЕС, цели 96 процента, което е индикатор, че страната споделя ценностите и принципите на външната политика на Европейския съюз.

На срещата с посланиците Османи направи брифинг и направи преглед на текущото развитие, свързано с европейския дневен ред на страната, особено предизвикателствата в двустранните отношения с България и процеса на приемане на рамката за преговори като предпоставка за започване на преговори с ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов