От Сараево, където пристигна на посещение в сутрешните часове на деня, министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович увери, че Загреб е "най-добрият приятел“ на Босна и Херцеговина и неин защитник в Европейския съюз, предава държавната агенция HINA.

Пленкович ръководи правителствена делегация на официално посещение в БиХ и веднага след пристигането си в Сараево се срещна с председателя на Министерския съвет на страната Зоран Тегелтия и неговите министри.

Посещението беше организирано в момент, когато БиХ е изправена пред най-голямата вътрешнополитическа криза след войната, предизвикана от опитите на властите на Република Сръбска да отделят субекта от конституционния и правния ред на страната.

След разговорите между двете правителства Пленкович каза пред репортери, че Хърватия следи много внимателно събитията в БиХ, така че първото му послание е, че Загреб е приятел и партньор, който иска да подобри сътрудничеството с БиХ, подкрепя целостта на страната и равенството на неговите два субекта и три народа.

"Бихме искали институциите на БиХ да функционират“, подчерта Пленкович, коментирайки заключенията на парламента на РС, които миналата седмица проправиха пътя за отмяната на някои важни закони на държавно ниво.

Пленкович посочи, че Хърватия не иска да вижда сепаратистки тенденции в БиХ и очаква, че Дейтънското споразумение, по което тя е подписала, ще бъде изцяло спазвано.

Той добави, че за Загреб е изключително важно да види, че на хърватите, най-малкият съставен народ, са гарантирали всички права.

"Не сме доволни от практиката, която съществува от 2006 г. и която е пречка за институционалното сътрудничество между Хърватия и БиХ“, каза Пленкович, намеквайки, че не е имало среща на върха от години, защото Хърватия не признава легитимността на Желко Комшич като Хърватски член на Президиума на БиХ.

Попитан дали е дошъл да "изглади“ отношенията между двете страни, предвид реакциите, предизвикани от изявленията на президента Зоран Миланович, като тази за геноцида в Сребреница, Пленкович каза, че няма нужда от подобна намеса, защото отношението на официален Загреб към геноцида в Сребреница е ясно.

Той потвърди, че Хърватия е готова да помогне на БиХ по пътя на европейската и атлантическата интеграция, да подобри икономическото сътрудничество, да работи за подобряване на инфраструктурната свързаност и тази в енергийния сектор.

Превод и редакция: Тереза Герова