Руският президент Владимир Путин ще посети Северна Корея и Виетнам тази седмица. Както са съобщили от Кремъл, Путин ще бъде в Пхенян утре и вдругиден (18-19 юни) по покана на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Руският президент ще бъде във Виетнам в сряда и четвъртък (20-21 юни), съобщава ТАСС.

Агенция Yonhap допълва, че се очаква севернокорейският лидер Ким Чен Ун да подготви пищно посрещане на руския президент.

Това ще бъде първото посещение на Путин в Пхенян за последните 24 години и ответна визита на Ким, който се срещна с руския президент в Далечния изток на Русия през септември миналата година. Президентът на Русия също е на посещение във Виетнам по покана на ръководителя на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг.

Посещението идва, след като официален Ханой избегна участие в глобалната Конференция за мира в Украйна, която се проведе в Швейцария миналата седмица.

Очаква се по време на двудневното си посещение в Ханой руският президент да се срещне с новия президент на Виетнам То Лам и други високопоставени виетнамски служители. Съединените американски щати, които миналата година подобриха отношенията си с Виетнам и са най-големият търговски партньор на страната, реагираха остро на новината за пристигането на руския лидер.