В понеделник, 17 юни, вечерта лидерите на ЕС планират да подкрепят кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори петгодишен мандат като председател на Европейската комисия, пише Financial Times, като се позова на свои източници.

Както отбелязва изданието, лидерите на ЕС не са склонни да правят промени на фона на войната в Украйна, напрежението с Китай и политическата несигурност в ключови държави.

Според официални лица и дипломати ръководителите на 27-те държави членки на ЕС, използват закритата вечеря в Брюксел на 17 юни, за да окажат политическа подкрепа на фон дер Лайен преди официалното одобрение по-късно този месец.

"Никой не обсъжда никакъв друг резултат. За нея (фон дер Лайен) жребият е хвърлен", е заявил високопоставен дипломат от ЕС, който е прекарал последната седмица в разговори с ключови столици.

На частната вечеря в понеделник ще се обсъжда и кой да бъде избран за председател на Европейския съвет, както и за първи дипломат на ЕС.

Според източниците на вестника бившият португалски министър-председател Антониу Коща е явен фаворит за председател на Европейския съвет, а естонският министър-председател Кая Калас е най-вероятният кандидат за заместник на Жозеп Борел.

Източниците обаче са посочили, че в навечерието на срещата нито един от тези варианти не е бил толкова категоричен, колкото изборът на фон дер Лайен.

Частната вечеря е организирана като прелюдия към официалната среща на върха на 27-28 юни, на която трябва да бъде постигнато окончателно споразумение. Парламентарното гласуване за следващия председател на Европейската комисия е насрочено за седмицата след 15 юли.

"Всички искат да използват вечерта (в понеделник), за да изпратят кристално ясно послание ... така че да няма съмнение какво ще бъде окончателното решение", е заявил втори високопоставен дипломат от ЕС, участващ в разговорите.

По-рано медиите съобщиха, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който иска да предотврати преизбирането на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия за втори мандат, е поел ангажимент да насърчи кандидатурата на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис.

В същото време самият Мицотакис заяви по-рано миналата седмица, че не се съмнява в преизбирането на Урсула фон дер Лайен и изрази подкрепата си за нея.