Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) разкри, че деветте ядрени сили в света продължават да модернизират ядрените си оръжия, като през 2023 г. ще изразходват общо 91,4 млрд. долара (167.71 млрд. лева) за своите арсенали, предава Associated Press.

Данните показват, че глобалните разходи за ядрени оръжия през 2023 г. са се увеличили с 10,7 млрд. долара в сравнение с 2022 г., като 80 % от увеличението се пада на Съединените щати.

Делът на САЩ в общите разходи възлиза на 51,5 млрд. долара, което е повече от всички останали държави с ядрени оръжия, взети заедно.

"През последните пет години се наблюдава ясно изразена тенденция на нарастване на средствата, отделяни за разработването на тези най-нехуманни и разрушителни оръжия", заявява Алисия Сандърс-Закре, координатор на политиката и изследванията в ICAN.

Тя посочва, че на следващо място по разходи е Китай с 11,8 млрд. долара, а на трето място е Русия с 8,3 млрд. долара.

Стокхолмският институт за изследване на мира SIPRI изчислява, че около 2100 разположени бойни глави на балистични ракети са в състояние на повишена готовност и почти всички те принадлежат на Русия или САЩ. Смята се обаче, че и Китай за първи път е поставил някои бойни глави във висока степен на готовност.

По данни на SIPRI Русия и САЩ притежават общо почти 90 % от всички ядрени оръжия. Размерът на военните им запаси изглежда е останал относително стабилен през 2023 г., въпреки че се смята, че Русия е разположила с около 36 бойни глави повече оперативни сили, отколкото през януари 2023 г., допълва SIPRI.

"Не сме виждали ядрените оръжия да играят толкова важна роля в международните отношения от Студената война насам", коментира Уилфред Уанг, директор на програмата "Оръжия за масово унищожение" на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви преди ден, че алиансът води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия заради нарастващата заплаха от страна на Руската федерация и Китай.

Полският външен министър Радослав Сикорски наскоро предположи, че Русия потенциално може да държи около 100 тактически ядрени бойни глави в Калининградска област.