Само 10 дни преди Европейския съвет в Република Северна Македония (РСМ) става ясно, че декември е невъзможна мисия за започване на преговори, така че надеждата на македонското правителство е, че ЕС ще изпрати само положителни сигнали - или дата за дата, коментира скопският телевизионен канал “24 Вести“.

Неофициално България може да вдигне блокадата, ако в Декларацията, приета в българския парламент, изискванията останат същите, но от там се махне твърдението, че тези изисквания са условие за първата междуправителствена конференция – РС Македония от своя страна да изпълни изискванията "5+1“. Времето е малко, така това може да се случи през месеца, след съставянето на ново правителство в София.

"Надяваме се през декември да получим положителен сигнал, положителен сигнал, който не означава дата, защото виждаме, че едва сега се конституира парламента в съседна България и има срокове. Най-оптимистичният сценарий е 15 декември за съставяне на правителство. И така имаме изцяло нов, конструктивен подход към това, което можем да получим в средата на декември,“ каза Артан Груби, вицепремиер.

Радев отново втвърди възгледите си. Сформирането на ново правителство не попречи на стария-нов президент на България да повтори червените линии на среща с френския си колега Еманюел Макрон в Страсбург.

"София очаква конкретни и необратими резултати в диалога с РС Македония, който ще гарантира европейските ценности в зачитането на човешките права, спирането на езика на омразата и защитата на българското културно-историческо наследство," казаха от кабинета на Румен Радев, президент на България.

Този януари Франция поема председателството на ЕС за следващите шест месеца, а неофициално Париж дава шанс на македонското правителство да започне преговори най-късно през януари, заради президентските избори във Франция през април.

Македония отново ще трябва да намери общ език със София, за да премахне блокадата от преговорната рамка. Шестте искания от София са: декларация, че Македония няма териториални претенции, ненамеса във вътрешните работи на България, споразумение историческата комисия да заседава поне пет пъти годишно, осъждане на комунистическите действия по дебългаризация, предотвратяване на езика на омразата и включването на българите в македонската конституция.

Превод и редакция: Юлиян Марков