Отношенията Китай - САЩ се изостриха заради Хонконг

28 Май 2020 | 13:49 | 0
Отношенията Китай - САЩ се изостриха заради Хонконг
Снимка: Интернет

На отношенията между САЩ и Китай, считани от мнозина за определящи за глобална динамика на силите през 21-ви век, не са им непознати конфронтация и раздорът, но рядко тяхното съперничество се е разиграло на толкова много фронтове, колкото сега. От размяна на обвинения за пандемията от коронавируса до подновени спорове за търговията и Тайван, напрежението между Вашингтон и Пекин стана изключително високо по широк спектър от ключови въпроси с нарастваща международна загриженост относно възможните последствия.

Отношенията между Китай и САЩ напоследък са изправени пред нови проблеми и предизвикателства, които трябва да бъдат решени, заяви премиерът на Китайската народна република Ли Къцян на пресконференция след резултатите от сесията на китайския парламент.

Парламентът (Всекитайското събрание на народните представители) на Китай в петък одобри резолюция за разработване на законопроект за гарантиране на националната сигурност в Хонконг

Резолюцията разрешава на Постоянния комитет на законодателното събрание да изготви законопроект и без участието на законодателния съвет на Хонконг и да го включи в допълнение 3 към Основния закон на града, аналог на Конституцията. Това приложение изброява националните закони на Китай, които се прилагат в Хонконг.

Според резолюцията новият закон има за цел да предотврати, потуши и накаже действия, които застрашават националната сигурност в Хонконг: сепаратизъм, подкопаване на държавната власт, тероризъм и чужда намеса. Той ще включва и създаването в Хонконг на специални органи, които ще гарантират националната сигурност в града, което предизвика остра реакция у някои западни страни - най-вече САЩ.

***

ТАСС: Законопроектът за националната сигурност на Хонконг се подкрепя от над 1,85 милиона жители на града
Над 1,85 милиона жители на Хонконг са подписали петиция в подкрепа на новия законопроект за национална сигурност в този специален административен регион на Китай, съобщи държавната китайска информационна агенция Xinhua, цитирана от TACC.

Програмата за събиране на подписи сред гражданите стартира в неделя от активисти на хонконгската организация "Обединен фронт за подкрепа на законодателството за национална сигурност". Жителите могат да подпишат петицияta както в Интернет, така и на специални щандове, организирани по улиците на града. Ръководителят на администрацията на Хонконг Кари Лам се подписа в подкрепа на новия законопроект.

Според Световната банка през 2018 г. населението на Хонконг е било 7,5 милиона души.

На 28 май, по време на третата сесия на Общокитайското събрание на народните представители (най-високият законодателен орган на КНР), беше приета резолюция за разработването на законопроект за гарантиране на националната сигурност в Хонконг. Новият законопроект, който ще влезе в сила ориентировъчно през август, има за цел да предотврати и накаже действия, които застрашават националната сигурност: сепаратизъм, подкопаване на държавната власт, тероризъм и чужда намеса в Хонконг, където избухнаха безредици миналата година.

Global Times: Ерата на американското сплашване на Китай приключи
Ерата на американското сплашване на Китай приключи, пише китайското англоезично издание Global Times в материал, представен без редакторска намеса.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ работят по силен отговор на планираното от Китай законодателство за национална сигурност за Хонконг и ще го обявят преди края на седмицата.

Американските медии разкриха, че мерките ще включват налагане на контрол върху транзакциите и замразяване на активи на китайски служители и фирми за прилагане на закона и визови ограничения за китайските служители. На въпрос дали САЩ ще отнемат статута на отделната митническа територия на Хонконг, говорителят на Белия дом отговори, че няма какво да обяви.

Тъй като Китай е решен да продължи националното законодателство за сигурност за Хонконг, той е подготвен за всяка възможна реакция от страна на САЩ. Санкциите върху индивидуални активи и визи като лостове очевидно не са приемливи. Подкрепата за това законодателство в Хонконг набира скорост.

Много китайци разбраха, че някои американски политици „стискат Китай за гърлото". В дългосрочна перспектива съперничеството между Китай и САЩ е неизбежно. Пред американската агресия Китай трябва да възприеме спокоен манталитет и да бъде готов да се включи в дългосрочна битка със САЩ.

Тъй като Китай разчита на мощното си ядрено възпиране и повишава военната си сила, САЩ няма лесно да прибягнат до военни решения заради стратегическите интереси на Китай. Разединяването е последният коз на САЩ.

Китай няма да предприеме действия за прекъсване на връзките със САЩ. Китай ще задълбочи реформите и допълнително ще се отвори, за да увеличи привлекателността на китайския пазар. Ако САЩ настояват да се състезават с Китай в сектори, в които собствената му сила намалява, нека бъде така.

Основното предимство на САЩ е високотехнологичният сектор. Китай е категоричен, че трябва да компенсира своите недостатъци и ние сме уверени, че Китай може да направи пробив чрез мобилизиране на цялата нация. Преди десетилетия Китай разработи атомната бомба, междуконтиненталната балистична ракета и изкуствените спътници, като по този начин навлезе в сферата на суперсилите. Защо Китай да не може да направи пробив в бъдеще в области, които понастоящем са попаднали във фаза на затруднения?

Друго основно предимство на САЩ е финансовата му хегемония, което ще направи обмена на Китай с външния свят неудобен. Ако САЩ се осмелят да прибегнат до финансови средства, това ще навреди на целостта на финансовата система, която оглавява.

Ако финансовата война излезе извън контрол, най-много ще пострадат САЩ. С намаляването на реалната си икономика, американската икономика до голяма степен разчита на финансовия сектор, което означава, че започването на финансова война се равнява на самонараняване.

Китайският народ е прагматичен и трудолюбив. Изградихме цялостна производствена система и изградихме технологичната способност да направим пробив. Имаме и огромен пазар. Едва ли може такава държава да бъде изолирана и задържана.

Китайско-американската "битка" за Хонконг е в ход. САЩ са свободни да играят с всякакви карти в ръка. Хонконг е под суверенитета на Китай и каквото и да прави Вашингтон е само на хартия.

На фона на дългосрочната конкуренция със САЩ, една от най-важните задачи за Китай е да изгради вътрешната си жизнеспособност. Имаме достатъчно средства да се противопоставим на външни удари, докато вътрешната гъвкавост и жизненост са източници на последваща издръжливост. В крайна сметка Китай се състезава сам със себе си.


AFP: Отношенията САЩ – Китай – противопоставяне на твърде много фронтове
На отношенията между САЩ и Китай, считани от мнозина за определящи за глобална динамика на силите през 21-ви век, не са им непознати конфронтация и раздорът, но рядко тяхното съперничество се е разиграло на толкова много фронтове, колкото сега, анализира AFP.

От размяна на обвинения за пандемията от коронавируса до подновени спорове за търговията и Тайван, напрежението между Вашингтон и Пекин стана изключително високо по широк спектър от ключови въпроси с нарастваща международна загриженост относно възможните последствия.

Ето някои от основните области на настоящия спор между двете сили:

Коронавирус

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Пекин в липса на прозрачност по отношение на избухването на коронавирусa в китайския град Ухан, преди той да се превърне в глобална пандемия, която засегна Съединените щати по-силно от всяка друга държава.

Китай яростно отрече обвиненията, предупреждавайки, че те тласкат напрежението до "ръба на нова студена война".

Тръмп и държавният секретар на САЩ Майк Помпео дразнят сериозно Пекин, като многократно наричат новия вирус – „китайски вирус“ или „вирусът Ухан“ и подкрепят теории, че е изпуснат от китайска лаборатория.

Търговия

Тръмп отдавна е недоволен от това, което той определи като несправедливо търговско предимство на Китай пред Съединените щати, като също обвини Пекин, че не ограничава кражбата на интелектуална собственост.

Той стартира търговската война между двете икономики в началото на 2018 г. с опит да прекрати това, което той вижда като „обирджийски“ сделки с Китай, а нарастващите реципрочни мита в крайна сметка обхванаха двупосочна търговия на стойност сто милиарда долара.

Въпреки „първата фаза“ на сделката, подписана през януари, двете страни все още не са решили напълно своите търговски спорове, които обезпокоиха глобалната икономика много преди тя да бъде забита от коронавируса.

Huawei

Китайският технологичен гигант Huawei е обект на ескалираща американска кампания за изолацията му в международен план, като Вашингтон го обвинява в кражба на американски търговски тайни и предупреждава, че Пекин може да използва оборудването си, за да шпионира глобалните телекомуникации.

Huawei решително отхвърли обвиненията, но въпреки това САЩ миналата седмица наложи санкции, които лишават компанията от достъп до полупроводникови проекти, разработени с помощта на американски софтуер и технологии.

Вашингтон също иска екстрадицията от Канада на изпълнителния директор на Huawei Мън Ванчжоу по американска заповед за арест, въвличайки Отава в китайско-американските противоречия.

Хонг Конг

Държавният департамент на САЩ отмени в сряда специалния търговски статус, с който се ползва международният финансов център Хонконг, като заяви, че градът вече не е достатъчно автономен от Китай.

Този ход беше предизвикан от одобрения в четвъртък китайски план за налагане на закон за националната сигурност в автономния град.

Пекин казва, че е необходимо да се действа за осигуряване на реда и спокойствието и за предотвратяване на чужда намеса, обвинявайки протестиращите в града, че имат чуждестранна подкрепа.

Но хонконгчаните и няколко западни правителства виждат този ход като отнемане на уникалните свободи на града и Вашингтон се закле да накаже Пекин заради него.

Уйгурите

Администрацията на Тръмп открито разкритикува задържането на повече от един милион уйгурски мюсюлмани и други малцинства в китайския регион Синдзян.

Уйгурските активисти заявиха, че Китай се опитва да ги асимилира насилствено, като ограничава основните ислямски практики и заличава културата им. Пекин настоява, че предоставя само професионално обучение, за да възпрепятства екстремизма.

Американският конгрес в сряда допълнително засили натиска върху Пекин, като разреши, с двупартийна подкрепа, санкции срещу китайски служители заради репресиите в този размирен район.

Тайван

Китай разглежда самоуправляващия се демократичен Тайван като част от своята територия и се надява той да бъде асимилиран един ден, принудително, ако е необходимо.

Но Вашингтон е основният съюзник на острова и доставчик на оръжие, макар и без дипломатическо признание и Пекин реагира остро при всякакви продажби на оръжие или контакти на високо ниво между САЩ и Тайван.

Китай реагира яростно миналата седмица, когато Помпео поздрави антикитайски настроения президент на Тайван Цай Инг-вен за преизбирането й, описвайки посланието му като "много опасно".

Южно Китайско море

САЩ и Китай също се сблъскаха за Южнокитайско море, богат на ресурси воден път, който също е източник на интензивни спорове в региона.

Китай претендира за по-голямата част от морето и е изградил изкуствени острови, за да засили контрола си в региона. Пекин е обвиняван в разполагане на военни кораби, въоръжаване на аванпостове и атаки срещу риболовни кораби, предизвикващи гняв дори у съседите му.

Военноморските кораби на САЩ редовно провеждат учения за „свобода на навигацията“ в морето, плавайки близо до изградените от Китай острови, с което предизвикват остри реакции от Пекин.
***

Китайският премиер: Отношенията между Китай и САЩ срещат нови предизвикателства
Отношенията между Китай и САЩ напоследък са изправени пред нови проблеми и предизвикателства, които трябва да бъдат решени, заяви премиерът на Китайската народна република Ли Къцян на пресконференция след резултатите от сесията на китайския парламент, цитира думите му TACC.

"Вярно е, че отношенията между Китай и САЩ са изправени пред нови проблеми и предизвикателства", каза той. "И двете страни печелят от сътрудничество и губят от конфронтация. Подобряването на китайско-американските отношения е в интерес на двете страни", подчерта ръководителят на правителството.
***

РИА Новости: Китай отказа да обсъжда Хонконг в СС на ООН
Китай е отказал да обсъжда ситуацията в Хонконг в Съвета за сигурност на ООН. Това се разбира от коментар на постоянния представител на САЩ при световната организация, предава РИА Новости.

На свой ред, постоянният представител на Китай при ООН Жан Зюн написа в „Туитър“, че „Китай категорично отхвърля необоснованото искане на САЩ за провеждане на заседание на СС“. По неговите думи, законодателството и националната сигурност на Хонконг е чисто вътрешна работа на Китай.

„Това не влиза в мандата на СС“, подчерта дипломатът.

Той добави, че „фактите отново и отново доказват, че САЩ са източник на проблеми по света“. „Китай призовава САЩ незабавно да прекрати своята политика на силата и практиката на сплашване“, заключи Жан Зюн.

Както съобщава източник на РИА Новости от ООН, руската делегация е подкрепила позицията на Пекин: ситуацията с Хонконг е вътрешна работа на Китай и не влиза в компетенциите на СС на ООН.

Какво става в Хонг Конг

Разглеждането на законопроект под името „Решение за създаване и усъвършенстване на правовата система и механизми за правоприлагане за гарантиране на националната сигурност в специалния административен район Хонконг“ от китайския парламент (Всекитайското събрание на народните представители) предизвика острото недоволство на антиправителствените сили в Хонконг и редица западни държави.

Документът, разработен специално за автономията, забранява подривната и сепаратистка дейност, както и всички останали видове подстрекателства, целящи сваляне на централното правителство, тероризъм или външна намеса.

Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Робърт О`Брайън заплаши да наложи санкции срещу Китай, ако Пекин „завземе“ Хонконг чрез законопроекта.

В сряда държавният секретар на САЩ Майк Помпео уведоми Конгреса, че Хонконг вече няма автономията от Китай, която беше предвидена при прехвърлянето на територията от Великобритания на китайските власти през 1997 г.

По-рано от администрацията на САЩ заявиха, че обмислят да наложат санкции срещу Пекин за действията му в Хонконг. По-късно Китай изпрати протестна нота на САЩ и предупреди за възможни контрамерки, ако САЩ продължат да действат в противоречие с интересите на Пекин.
***

South China Morning Post: Законът за националната сигурност за Хонконг ще влезе в сила през август
Новият закон за националната сигурност на Хонконг може да влезе в сила до август, пише вестник South China Morning Post, като се позовава на свои източници.

Очаква се резолюцията за разработването на законопроекта да бъде предложена за гласуване на заседанието на Общокитайското събрание на народните представители в Пекин днес, на 28 май. След това Постоянният комитет в Парламента ще бъде упълномощен през лятото да се занимава директно с подробностите по подготовката на закона. Според източника на изданието работата ще отнеме около две седмици, а самият закон може да влезе в сила до август.

Изданието също така уточнява, че законопроектът ще бъде адаптиран спрямо съдебната система на Хонконг.

Държавният департамент: Хонконг вече не е автономен спрямо Китай
Държавният департамент на САЩ, анализирайки ситуацията в Китай, повече не счита, че специалният административен район Сянган (Хонконг) запазва значителна степен на автономия спрямо Китай. С такова изявление излезе в сряда държавният секретар Майк Помпео, цитиран от ТАСС.

„Съобщих на Конгреса, че Хонконг, отчитайки ситуацията там, повече не е автономен спрямо Китай“, написа той в „Туитър“. „САЩ подкрепят жителите на Хонконг“, добави Помпео.

В изявление на държавния секретар, разпространено по-късно от пресслужбата на Държавния департамент, Помпео отново критикува изготвения в Китай законопроект за защита на националната сигурност в Хонконг. „Ужасното решение на Пекин е само последното в поредица от действия, които по същество подкопават автономията и свободите на Хонконг, както и [нарушават] обещанията на Китай към народа на Хонконг в рамките на Обединената китайско-британска съвместна декларация“, заяви ръководителят на американското външно министерство.

Съгласно американското законодателство, Държавният департамент е длъжен да провежда редовни оценки на автономията на Хонконг. „След като внимателно проучих събитията, настъпили през отчетния период, днес потвърждавам пред Конгреса, че Хонконг вече не оправдава [прилагането на специален] подход към него <...>. Никой разумен човек не може да каже днес, че Хонконг поддържа висока степен на автономия от Китай“, казва Помпео.

Помпео не е отчел някакви конкретни действия по отношение на Хонконг, но според The Washington Post, изявлението може да има сериозни последици за търговията между Хонконг и Съединените щати: констатациите на Държавния департамент застрашават специалния статут на Хонконг, благодарение на които той се ползва с определени привилегии в търговията със САЩ. „Търговският оборот между тях надхвърли 66 милиарда долара през 2018 г. и Хонконг беше освободен от мита, наложени от администрацията на [президента на САЩ Доналд Тръмп] върху Китай“, обяснява изданието.

От своя страна „Ройтерс“, позовавайки се на свои източници, съобщава, че администрацията на Вашингтон обмисля спирането на преференциалните тарифни ставки по отношение на Хонконг.

За законопроекта

На 22 май в дневния ред на Всекитайското събрание на народните представители (ВСНП, парламентът на страната) в Пекин бе включена резолюция, засягаща подготовката на законопроект за националната сигурност на територията на Хонконг. Целта на проекта е да се създаде специален механизъм, който по-ефективно да поддържа обществения ред в този специален административен регион на КНР. Законопроектът предизвика безпокойството на западните страни и поддръжниците на опозицията в Хонконг. Те считат нововъведението за нарушение на принципа „една държава - две системи“, според който на Хонконг са гарантирани много демократични права и свободи и висока степен на автономия. Местните власти подкрепиха инициативата, изтъквайки, че тя няма да засегне законните права и свободи на населението.

На 24 май помощникът на президента на САЩ за национална сигурност Робърт О'Брайън обяви, че Вашингтон ще наложи санкции срещу Китай, ако счете, че Хонконг е лишен от високата си степен на автономия. В понеделник китайското външно министерство изпрати остра нота на САЩ във връзка с намеренията на американската страна да наложат санкции на Пекин.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че възнамерява да направи изявление през следващите дни относно възможните мерки срещу Пекин заради ситуацията с Хонконг. Той не предостави никакви подробности. От своя страна говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян заяви на брифинг в сряда, че Китай ще предприеме всички необходими мерки за противодействие в случай на външна намеса в Хонконг.

"След приемането на новия закон нарушителите ще бъдат изправени пред открит съд в Хонконг. Те няма да бъдат екстрадирани в континентален Китай", заяви източникът.

На 22 май в дневния ред на сесията на Общокитайското събрание на народните представители в Пекин беше включена резолюция за подготовката на законопроект за националната сигурност в Хонконг. Целта на проекта е да се създаде специален механизъм, който по-ефективно да поддържа обществения ред в специалния административен район на Китайската народна република, където миналата година избухнаха масови продемократични протести.

Законопроектът предизвика безпокойство сред западните страни и поддръжниците на опозицията срещу Пекин в Хонконг. Те считат предложението за нарушение на принципа "една държава - две системи", съгласно който до 2047 г. в Хонконг са гарантирани множество демократични права и свободи и висока степен на автономия. Пекин на свой ред обяснява действията си с нарастващите заплахи от сепаратизъм, тероризъм и чужда намеса в Хонконг, както и на неспособността на местните власти да приемат закона самостоятелно в продължение на повече от 20 години.

В Хонконг са насрочени избори за законодателен съвет в началото на септември 2020 г. Пекин се опасява, че те ще доведат до увеличаване на броя на депутатите от продемократичните партии, които биха могли да блокират приемането на важни закони административния регион.

Принтирай    Оразмери текст   + -