Григор Димитров, който стигна до осминафиналите на Откритото първенство на Великобритания по тенис при мъжете - "Уимбълдън", коментира успеха си над 10-ия в света Франсис Тиафо и какви са шансовете за титла в турнира.

Григор, в мача срещу Тиафо, ти имаше 93 процента успешен първи сервис и 13 аса. Изглеждаше много мощно и превъзходно. Как видя меча?

Надявам се с всеки нов мач нещата да се подобряват и да напредвам. Един от най-важните елементи в тениса е сервисът и ретурът. Тук започва играта. Може би това беше един от основните фактори за моя успех, защото Тиафо е един от онези играчи, които са много добри при ретури и сервират добре. Между другото, мачът беше спрян поради дъжд и обикновено, когато спреш да играеш, е много трудно да се върнеш и да направиш същото на следващия ден. Ето защо се подготвих по същия начин, опитах се да се приведа в същото състояние на духа, в което бях предния ден.

Очакваш ли да се повтори 2014 г., когато игра полуфинал на Уибълдън?

Що се отнася до повторението на историята и евентуален полуфинал, с удоволствие бих повторил 2014 г., но сега е рано да говорим за полуфинал. Фокусиран съм само върху следващия мач и ще играя мач за мач.

Имаш ли решение как да се противопоставиш на Руне в следващия мач?

Винаги има решения, просто трябва да се приложат. Нямам много време за подготовка, ще гледам мача му срещу Фокина. Не съм гледал много от мачовете му, но определено има нещо, което мога да намеря в играта му, което би било добре за мен. Между другото, Руне вече е направил много в кариерата си, въпреки че е само на двадесет години. Той играе страхотен тенис тази година. Ще бъде страхотен мач и го очаквам с нетърпение. Просто искам да изляза на корта и да играя най-добрия си тенис и ще гледам на този мач като на всеки друг.

Може ли да се случи балкански финал на Уимбълдън с Джокович?

Трудно, но това би било фантастично. Чувствам, че съм в момент от кариерата ми, в който искам да дам най-доброто от себе си и да направя нещо по-голямо. Мисля, че увереността ми също нараства всеки път, когато се подготвя добре преди турнира, а за този Уимбълдън имах страхотна подготовка.

Какви са отношенията ти с Джокович и как виждаш историята, която той пише в момента в тениса?

Дори и сега, докато играе, той пише история с всяко свое движение и резултат и това няма как да спре, докато играе активно тенис. Всичко, което направи не само с играта, но и със себе си, как контролира чувствата и емоциите си във важни, критични моменти по време на мача, е идеален модел за подражание за всички. Въпреки всичко, което е постигнал в тениса, той продължава да иска да бъде все по-добър.

Как виждаш ситуацията с тениса в България и този успех на тенисистите от Балканите? Вие сте тук, Циципас, Джокович, Чорич. Дали това е тенденция на тениса региона или са само отделни проблясъци?

По принцип не се задържам толкова много в България, за да опозная малко по-добре кой как играе. От време на време виждам, че имаме млади таланти, които имат успех. Очевидно е, че в момента имаме хора от Балканите, които са топ тенисисти, като Циципас, Ноле, аз. Нещо, което разбрах през годините е винаги да изисквам повече от себе си, никога да не се задоволявам с това, което съм постигнал в момента и никога не съм искал да стоя на едно място. Да съм доволен от мястото, където съм, и да остана тук. Винаги съм се стремял да вървя напред. Да се ​​консултирам с други играчи, с други треньори. Може би всичко това ме накара да бъда по-добър. За съжаление у нас тези неща не са толкова развити. Трябва да има тенис центрове и хора, които да работят в тази сфера. И най-важното - да инвестираме в играча, което е най-трудното.

Как успяваш да имаш най-красивите жени за гаджета!?

Хахахахахахахаха….. Не знам как да отговоря на този въпрос. Понякога в живота човек не избира нещата, но те идват при вас и просто трябва да ги приемете като такива. Тук говоря по принцип и за добри, и за лоши неща. Всички трябва да се приемат по един и същи начин. Що се отнася до жените, това е относително, но винаги се опитвам да бъда позитивен и приятен с хората, които са ми близки. Може би ми помага и в отношенията ми с момичета.