България няма деца за убиване! Това са само част от призивите на граждани, присъстващи на протеста по повод годишнината от смъртта на Ани и Явор, предаде репортер на "Фокус".

Припомняме, че животът на младата двойка бе отнет на пешеходната пътека при кръстовището на бул. "Сливница" и ул."Русе" в София през май 2023 г. Тогава 18-годишен шофьор блъсна и уби на място и двамата младежи.

Именно днес там се събраха десетки, за да почетат навършването на една година от гибелта им. Протестът започна в 18:30 ч., като движението по булеварда бе спряно за автомобили.

На събитието присъстваха както възрастни и деца, приятели и роднини на загиналите, така и хора, подкрепящи каузата срещу войната по пътищата. Събралите се да изразят недоволството си държаха снимки на загиналите, цветя и плакати с лозунг "Съдебната система в България: Враг на жертвите, защитник на убийците". Гражданите запазиха и минута мълчание в памет на жертвите. 

"Призоваваме институциите да бъдат до нас, с още повече инициативи, с още повече желание за бързи промени. Имаме подкрепа, правим срещи, но реални резултати, за съжаление, нямаме", каза майката на загиналата Ани. 

Протестиращите целят не само да отдадат почит към Ани и Явор, но и към всички загинали и пострадали в ПТП в България и показване на съпричастност към техните семейства.

Това не е първата демонстрация - след фаталния удар миналата година започнаха ежедневни протестни акции, организирани в продължение на близо два месеца.

С протеста гражданите искат да изразят своята нетърпимост към войната по пътищата, ранила и отнела множество човешки животи, както и да отправят призив към обществото за отговорност на пътя и към отговорните институции.

Протестът продължава в този час с мирно шествие до кръстовището на бул. "Сливница" и бул. "Константин Величков".

Събитието се организира съвместно между Фондация "Ани и Явор: Ключът е любовта" с Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата" и в него участие взеха и представители на неправителствени организации, работещи в сферата на Безопасността на движението по пътищата.