Измина почти една година от смъртта на Ани и Явор – влюбените младежи, които бяха ударени на 8 май 2023 г. от автомобил на пешеходна пътека на столичния бул. "Сливница“.

След инцидента последваха редица протести срещу войната по пътищата. Протестиращите поискаха промени и по самия булевард. Такива бяха направени, но това не спира шофьорите и те продължават да карат бързо, казват майките на загиналите Ани и Явор.

До този момент семействата на младежите пазиха мълчание. Те поискаха да разкажат за децата си, за талантите им, за любовта между тях и изложбата, която предстои в памет на Ани и Явор, предава bTV.

На 8 май миналата година 24-годишната Ани и 22-годишният Явор губят живота си, след като късно вечерта, докато пресичат на пешеходна пътека, ги удря 18-годишен шофьор. Той се движи с около 100 км/ч. Майките на Ани и Явор – Десислава Малчева и Анна Стоянова минават през тъгата заедно.

"Любовта ни към тези две деца е толкова силна, че ние не ги делим на "нашата Ани“ или "нашия Явор“. Те просто са едно цяло за нас“, казва Малчева.

"Нашият избор е как да продължим живота си и нашият избор е да продължим живота си чрез любовта, която ни завещаха Ани и Явор и да я споделяме с хората до нас“, казва тя.

Двамата младежи завещават на родителите си изкуство. През последните години Ани се посвещава на рисуването, а Явор – на фотографията. "Нещо, което го няма на друго място, той го намира точно там, където никой не очаква“, казва майката на Явор Анна Стоянова.

Така случайно намира и надписът "Ключът е любовта“. Снимката му става известна след трагедията.

Сега именно това ще е и мотото на първата изложба в памет на Ани и Явор, организирана от близките им с техни творби. Тя ще бъде открита следващия вторник в градинката пред Народния театър – място, избрано не случайно. Именно тук, седмици преди трагедията, двамата идват за последен път на театър.

Изложбата има и послание – "Творете, мечтайте, сбъдвайте, но моля ви, съзнавайте отговорността в действията, защото безотговорността може да е фатална“, казва майката на Ани.