Бивши и настоящи членове на БСП влизат в люта изборна битка във Видин, десните – не им отстъпват, предаде репортер на "Фокус“. На практика изборите на 9 юни за народни представители от 5-ти видински избирателен район се очертават повече от любопитни и с много неизвестни. Причината е ,че в битката за четирите мандата влизат истински силни и опитни играчи и от ляво, и от дясно.

В лявото пространство, за любовта на бедния видински избирател ще се борят  познати от близкото и по-далечно политическо минало на България играчи.

Листата на коалиция "БСП за България“ се води от проф. Румен Гечев, който е и втори в евролистата на социалистите. Водач на "Левицата" е експредседателят на Столетницата, бивш председател на НС и депутат в няколко парламента, юристът Михаил Миков, напуснал БСП в знак на несъгласие с водената от Корнелия Нинова политика. Лявата формация "Солидарна България“ пък е сложила на първо място в  листата си икономиста и финансист, възпитаника на Московския държавен институт по международни отношения, на  Университета Лестър, Великобритания -Дипломатически науки и международни отношения и на Харвардския университет, бивш зам.-министър на финансите - Георги Кадиев. През ноември 2009 г. Георги Кадиев е издигнат от Коалиция за България за кмет на София, но губи кметската надпревара от Йорданка Фандъкова.

Той е депутат в българския парламент, и през юни 2014 г. подава оставка като народен представител, като протест срещу решението правителството на Орешарски да бъде свалено и да се обявят нови парламентарни избори. През 2015 г. е изключен от парламентарната група на БСП, защото се кандидатира за кмет на София, въпреки че партията му е издигнала друг кандидат.

В левия спектър за мандат ще се бори и "Възраждане“, партията отново гласува доверие на досегашния си депутат от Видин Вера Александрова.

Не по-малко любопитно е и в дясното пространство във Видинско. ГЕРБ-СДС залага на доказалия се лидер и зам.-председател на 49-тото Народно събрание Росица Кирова. За доверието на десните избиратели в 11-те видински общини  ще се бори и уважаваният видинчанин професор Вили Лилков, който е водач на листата на "Синя България“. Коалиция " ПП – ДБ“ отново се е доверила на сегашния си депутат Любен Иванов.

ДПС залага на нови лица в своята листа, с обещанието в кампанията партията да излезе от анонимност и да проведе публична предизборна агитация. Водачеството на видинската листа на движението е поверено на Иво Цанев, който също е познат емблематичен политик. Преди 20 години, след 14-та конференция на СДС, той напусна синята партия, и се отказа от мандата си като народен представител. Така стана първият политик отказал се от мястото си в парламента по собствено желание. По-късно Цанев стана част от ДПС и сега ще води видинската листа на движението към победа.

Легенда от първите години на демокрацията влиза отново в изборна битка във Видин. 84-годишният Петър Берон е водач на листата на "ВМРО-Българско национално движение“ в 5-ти видински многомандатен изборен район.

Берон е и най-възрастният кандидат за народен представител в Северозапада.

В битката за мандат във Видин се включва и друго популярно политическо лице на дясното – проф. Николай Радулов, който е водач на партия " Морал, единство, чест“. Той е български полицай, професор, секретар на МВР по време на правителството на Иван Костов, експерт по национална сигурност, преподавател в НБУ и бивш депутат в 46-то НС от партия "Има такъв народ“.

На последните парламентарни избор през април миналата година в НС от Видинско влязоха по един представител от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане“ и ДПС. На изборите на 9 юни в 5 МИР-Видин за четирите мандата ще борят общо 149 кандидат-депутати от 31 партии и коалиции. Изненадата преди година бе второто място като резултат на ДПС, след ГЕРБ-СДС и ниския резултат на коалиция "БСП за България“, които в последните два парламента нямаха депутат от Видинско.

Ирена Данаилова