Панорама на средното образование се проведе днес във Видин, предаде репортер на "Фокус“.

В пространството до видинската Съдебна палата всички училища от област Видин днес имаха възможност на открити шатри да  представят изучаваните специалности, утвърдени с държавен план-прием за VIII клас за учебната 2024/2025 година. По избран от тях начин и чрез разнообразни рекламни средства и материали те показваха какво учат в училището си.

624 са учениците, които завършват седми клас тази учебна година във Видинска област, съобщи Веселка Асенова  началник на Регионалното управление на образованието (РУО). Те могат да кандидатстват в 17 училища в цялата област, в 28 паралелки – 9 профилирани и 19 професионални.

По време на събитието бяха наградени ученици и учители, достойно представили Видин на регионални и национални състезания и олимпиади.

Изложението е свързано и с изпълнение на дейностите по "Модернизиране на професионалното образование и обучение", финансиран по Програма "Образование“ 2021- 2027на Европейския съюз.

Събитието се организира от Регионалното управление на образованието, със съдействието на Община Видин. То дава възможност на седмокласниците да се запознаят с профилите и професиите, които предлагат гимназиите и средните училища в план-приема си за учебната 2024/2025 година.

На откриването на Панорамата присъстваха областният управител на Видин Ани Арутюнян, началникът на РУО – Видин Веселка Асенова, началникът на отдел "Хуманитарни дейности“ в Община Видин Емилия Николова, Иван Иванов – директор на Дирекция "Бюро по труда“ – Видин, както и директори на учебни заведения, преподаватели и ученици.