От днес до 18 май в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин се провежда Седмица на отворените врати, предаде репортер на "Фокус“. Така културната институция ще отбележи и ще се включи в Националната библиотечна седмица, която преминава под наслов "Библиотеките - по-нужни от всякога".

Директорът на Регионалната библиотека Десислава Иванова покани хората от региона да се доверят на своята библиотека, като ключово пространство за достъп до знания, идеи, култура и информация, също и на неформално образование и учене през целия живот. Тя покани жителите от различни възрасти на дунавския град, независимо от своите интереси и занимания, да посетят видинската библиотека в Седмицата на отворените врати.

Очакват ги в залите на библиотеката много интересни събития и изненади- срещи с ученици от видинските училища, запознаване с работата и функциите на различните отдели, среща с инициативата "Библиотекар за един ден", която ще се проведе в Детския отдел и много други.

Видинската регионална библиотека ще се представи в Националната библиотечна седмица и на международно ниво. Нейни представители ще  участват в конференция за мобилни библиотеки в Словения. На форума ще бъде обсъдено значението и възможностите за развитие на мобилните библиотеки. Видинската библиотека има натрупан опит в това отношение, като участник в реализиран международен проект "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия“. Библиотеката разполага с два собствени библиобус и пътуваща библиотека, който доказаха във времето своята полезност, особено в малките и трудно достъпни и обезлюдени населени места, допълни Иванова.