Митнически служители задържаха 282 320 къса (14 116 кутии) цигари в товарен автомобил с българска регистрация, предаде репортер на "Фокус“. Автомобилът е пътувал от България за Германия и Белгия, уточняват от Агенция "Митници“. Проверката е извършена в района на Дунав мост 2 Видин - Калафат и е част от провежданата операция по противодействие на контрабандата, с участието на смесени екипи от Агенция "Митници“, ГД "Гранична полиция“, ГД "Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.

На 12 май около 9 часа, на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Видин пристига на изходящо трасе от страната товарна композиция, управлявана от български гражданин. Митнически служители от сектор "Борба с наркотрафика“ - Лом селектират превозното средство за проверка. В хода й в част от палетите в товарното помещение на ремаркето са открити цигари, които не са описани в товарителниците.Товарният автомобил е придружен до Митническо бюро Видин, където при последвалата физическа проверка са установени общо 282 320 къса (14 116 кутии) цигари. Установените тютюневи изделия са с валиден български акцизен бандерол, но са пренасяни без придружителни документи, в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС).  

Водачът е обяснил, че акцизните стоки не се негови и не знаел за тях. Цигарите са задържани и по случая е образувано административно наказателно производство.

Пренасянето през вътрешна граница на цигари с български бандерол в нарушение на ЗАДС е индикация за нелегална продажба на акцизните стоки с цел незаконна печалба в други държави в Западна Европа, където пазарната им цена е значително по-висока.   

В първите дни на май на същия пункт митничарите задържаха 20 200 къса (1010 кутии) цигари без български акцизен бандерол. А в края на април на пункта митнически служители задържаха 61 160 къса (3058 кутии) цигари, скрити в самуни хляб.

От началото на годината на Дунав мост 2 при Видин – Калафат при 19 случая са задържани над 61 000 кутии или над 1,219 млн. къса контрабандни цигари, показва справка в сайта на митническата агенция.