55-годишна жена от Казанлък е четвъртият случай на коклюш в област Стара Загора. Това съобщи за "Фокус" директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Стара Загора д-р Таня Перчемлиева. Заради възрастта на жената, няма данни за проведени имунизации, но вероятно е била ваксинирана. "На тази възраст имунитетът спада и е напълно възможно заразяването. Жената е добре, лекува се в домашни условия. За радост, и четиримата болни в областта не са стигали до болница. Заболяването им е установено в лаборатория. Единствено на 8-годишното дете, майката е направила изследването сама заради появили се симптоми", допълни д-р Перчемлиева.

Специалистът се надява след празниците да няма бум на болни заради предстоящите семейни събирания и посъветва ако има възрастни или деца, които не се чувстват добре, да си останат вкъщи, за да не заразят останалите. Д-р Перчемлиева бе категорична, че в област Стара Загора има достатъчно количество ваксини за децата според имунизационния календар. "Осигурени са ваксини за децата, на които им предстои реимунизация. Общопрактикуващите лекари се снабдяват с тях от РЗИ срещу заявка. За бременните все още не са налични, но сме създали организация и очакваме препоръки от Министерство на здравеопазването", каза д-р Перчемлиева.

Припомняме, че от началото на годината, до преди този нов случай, са регистрирани общо трима заболели от коклюш - на 8 г., на 17 г. и на 1 месец. Двете по-големи деца са с данни за проведена имунизация, а третият е в извън имунизационна възраст.

В Имунизационния кабинет на РЗИ - Стара Загора се провеждат задължителни имунизации и реимунизации на лица без личен лекар, здравно неосигурени, бежанци или лица с временен статут на пребиваване всяка сряда от 14.00 ч. до 16.00 ч.

В петък в Старозагорско се въведоха спешни мерки във връзка с разпространението на коклюш. Всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти ще бъдат информирани за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта. Здравните специалисти трябва да проверят всички имунизации и реимунизации на всички деца в детски и учебни заведения на територията на общината. Срокът за това е до 10 май 2024 г. Ще се издирват неимунизирани деца, включително и с помощта на ромските медиатори там, където се налага, макар че проблемът с антиваксърските действия със сигурност не касае единствено децата от малцинствен произход. 

За времето от 22 до 28 април в област Стара Загора са регистрирани 23 случая на варицела, 21 на скарлатина, 1 на салмонела, 1 на ку-треска, 1 на вяла парализа, 102 на остри респираторни заболявания (ОРЗ). Положителни проби за COVID-19 в региона няма.

По въпроса с разпространението на различните видове шарки, д-р Перчемлиева бе категорична, че родителят, личният лекар или лекарят, който е установил заболяването, са задължени да уведомят съответното детско или учебно заведение, за да бъде поставена карантина на групата. За нарушителите има глоби.