Как от скъсани на коленете панталонки да се ушие лятна пола, а от тениска с дупки – платнена торбичка. Това научиха днес в Община Стара Загора куп развълнувани 9-годишни малчугани от Шесто ОУ "Свети Никола“, предаде репортер на "Фокус".

Със заразителен ентусиазъм те участваха в Арт работилница и Информационен щанд за деца и възрастни, чрез които Община Стара Загора популяризира разделното събиране на непотребни дрехи и домашен текстил. Общата инициатива беше заедно с бранда TEXCYCLE, специализиран в събиране, сортиране, дистрибуция и рециклиране на употребявани дрехи, обувки и др.

Второкласниците от три паралелки на ОУ "Св. Никола“ приветства зам.-кметът Радостин Танев с ресор "Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“. "Тази година част от кампанията "Не цикли, а рециклирай“ са тези работилнички за текстилни отпадъци. Ще научите какво да правите с тях, ще си изработите интересни неща за спомен, но по-важно е друго! Моля ви, когато се приберете у дома, разкажете на своите родители какво сте научили днес и какво сте правили, защото във вас е надеждата ни да приучите възрастните как да събират разделно отпадъците“, призова той.

От забавно поднесената информация децата узнаха, че дрехите не трябва да отиват в общия боклук, защото правят мръсотия, изгниват и замърсяват природата ни, която трябва да пазим чиста. Научиха също впечатляващия факт, че за направата на една-единствена тениска се изразходват 2700 литра вода!

А в какво могат да се преработят старите ни дрехи? В панталон, плахо предположи момчешко гласче. Не трябва да ги изхвърляме здрави, само защото са ни омръзнали, затова ги има вторите употреби, компетентно го допълни негов връстник. Аз ги давам на братовчедка си, а после като й омалеят и на нея, ги доизносва сестричката й, похвали се със задоволство русо момиченце.

В голям хит сред второкласниците се превърна плетенето на гривнички от ленти, нарязани от стара блуза. Те разбраха още, че циповете не могат да се рециклират, а от некачествените найлонови материи може да се изработи само пълнеж за дивани или автомобилни седалки. Блузките с пайети също не се рециклират, така че може да са атрактивни, но не и екологични, обясниха консултантките от TEXCYCLE на децата.

Събитието днес беше част от поредицата екоинициативи на Община Стара Загора, обединени под мотото "Месец май – месец на екологията“. Всички те са подготвени от екипа на зам.-кмета Радостин Танев.