Над 230 деца от 15 клуба от цялата страна взеха участие в първия турнир на Японската Карате Асоциация у нас, предаде репортер на "Фокус". Състезанието се проведе в Казанлък и бе организирано от казанлъшкия клуб "Шори Доджо“, софийския "Инспирит“ и варненския "Кандо“. Главен съдия на турнира бе десеткратния световен шампион по карате – сенсей Казуаки Курихара.

"Успяхме да организираме всичко благодарение на спонсори. Помогнаха ни както от от министерството на младежта и спорта, така и от бизнеса - Суперабразив, Декатлон, Вато, вода Севтополис, сандвичи Еат анд Го, ядки Елит, Българска федерация по Шотокан Карате – До“, сподели сенсей Илиян Дянков, председател на казанлъшкия клуб "Шори Доджо“.

Казанлъшките каратеки се представиха достойно. Между 15-те клуба взели участие, те заеха 3-то място в крайното класиране.  "Не приемам каратето като спорт, то е начин на живот. Възпитава ни, учи ни на уважение. Стимулира усърдие, развива редица физически качества и психическа устойчивост. Карате осигурява защита в екстремни ситуации. Но дори хората да го приемат като спорт, нека се докоснат до това изкуство и сами да изберат пътя си след това“, сподели още сенсей Дянков. Той обеща турнирът по карате в Казанлък да стане ежегоден.