92 стажанти от Академията на МВР в Казанлък положиха клетва пред служенбия министър на вътрешните работи Калин Стоянов, предаде репортер на "Фокус". Те са завършили успешно курс в Центъра за специализация и професионална подготовка на Академията и ще се включат в отговорните задачи по опазване на обществения ред.

"След периода на обучение, положените труд и усилия и с натрупаните знания от днес поемате ролята на пълноправни и отговорни пазители на реда. Вярвам, че сте подготвени за предизвикателствата и трудностите, пред които ще ви изправи професията. Ваш дълг е да служите вярно на Родината, да защитавате живота, правата и собствеността на хората, да бъдете техен пример и опора“ - с тези думи се обърна министър Стоянов към стажантите.

На тържествената церемония, състояла се в Казанлък в присъствието на близки, приятели и преподаватели, вътрешният министър заръча на новото попълнение в редиците на МВР да бъдат бдителни и безкомпромисни с престъпността, независимо от проявленията и мащаба ѝ. "Отстоявайте справедливостта и носете службата с достойнство, отговорност и чест! Защото да бъдеш полицай е не просто професия, а кауза. Полицаят е стожер на държавността във всяка демократична страна“, каза министър Стоянов.

На добър час пожела на новите служители на реда и ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Иван Видолов. "Очакват ви отговорни и важни дела и вие трябва да бъдете смели и непреклонни, защото обществото изисква от вас безкомпромисно и отговорно изпълнение на служебните задължения“, каза той и изрази вярва в подготвеността им за новата служба в полза на държавата и хората.

В рамките на събитието бяха наградени отличилите се по време на обучението шестима стажанти - от ОДМВР в Благоевград, Пловдив и Сливен. Специалните грамоти им връчи лично министър Стоянов.

Заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров, директорът на ГД "Национална полиция“ главен комисар Атанас Илков, директорът на ОДМВР – Стара Загора старши комисар Красимир Христов и директори на центрове за специална подготовка бяха сред гостите на церемонията.

Преди да поемат пълноценно функциите си, стажантите положиха клетва за спазване на Конституцията и законите на страната:

"Кълна се при изпълнение на държавната служба в МВР да спазвам Конституцията и законите на Република България и да изпълнявам добросъвестно, честно, лоялно, обективно и безпристрастно служебните си задължения, съобразно интересите на държавата. Заклех се!“