Президентът на Украйна Володимир Зеленски е разговарял "възможно най-откровено“ с унгарския премиер Виктор Орбан по време на церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент на Аржентина Хавиер Милей, съобщава изданието "Украинская правда“.

"В кулоарите на инаугурацията разговарях с унгарския премиер Орбан възможно най-откровено. И е ясно, че тема бе нашите европейски дела“.

След избирането на Зеленски за президент през 2019 г. двамата лидери се срещнаха само за кратко. Президентът на Украйна предложи пълна среща на ръководителя на унгарското правителство, но тя така и не се състоя, въпреки че Киев смята потенциалната среща за възможност да се отвори нова страница в отношенията между двете държави.

След началото на войната и без това напрегнатите отношения между Киев и Будапеща се влошиха. Орбан многократно е заявявал, че не вярва в победата на Украйна, твърди изданието.

През февруари тази година Зеленски и Орбан разговаряха в рамките на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, украинският президент покани унгарския лидер да посети Киев.

Настоящата среща се проведе на фона на намеренията на Орбан да не подкрепи решението на срещата на върха на ЕС на 14-15 декември в Брюксел относно началото на преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и последващата финансова и военна подкрепа за Киев.