Нидерландският парламент гласува в подкрепа на официалното начало на преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова към Европейския съюз, "премахвайки и последната пречка" пред ЕС да започне преговорния процес, съобщава порталът Euractiv.

"В четвъртък (20 юни) нидерландският парламент гласува за одобряване на преговорната рамка за Украйна и Молдова, като по този начин премахна последната пречка пред ЕС да започне официално преговори за присъединяване с двете страни следващата седмица".

Както отбелязва порталът, след парламента правителството на Нидерландия трябва да одобри началото на преговорния процес.

Срещата на върха на ЕС на 14 декември 2023 г. реши да започне преговори за бъдещо членство в Европейския съюз с Украйна и Молдова. През юни 2022 г. ЕС предостави статут на страна кандидатка за членство в ЕС на Украйна и Молдова, като постави няколко строги условия за официалното начало на преговорите за присъединяване. ЕС многократно е признавал, че подобно решение е до голяма степен символично, за да подкрепи Киев и Кишинев в конфронтацията им с Москва.