Представители на Европейския съюз са постигнали предварително споразумение за митата върху вноса на украински селскостопански продукти, които според Блока ще дестабилизират селскостопански пазари на Общността, предава Reuters.

Европейски дипломат, пожелал анонимност, пояснява, че постигнатото споразумение е било одобрено от настоящия председател на Общността – Белгия. Пълното приемане на тарифните мерки ще изисква съгласието на останалите страни от ЕС и одобрението на Европейския парламент.

На 13 март Европейският парламент не одобри предложението на Европейската комисия за удължаване на режима на безмитен внос на селскостопански продукти от Украйна в ЕС с още една година. Документът е изпратен за преразглеждане в комисията по международна търговия на Европейския парламент. Както по-късно заяви заместник-министърът на икономиката и търговският представител на Украйна Тарас Качка, ограничаването на Европейския съюз на вноса на селскостопански продукти от Украйна на ниво 2021 година. ще бъде фатално за икономиката на страната.

На 20 март Съветът на ЕС и Европейският парламент постигнаха споразумение за удължаване на мерките за либерализация на търговията с Украйна с още една година - до 5 юни 2025 година. Тази разпоредба включва възможността за спешно прекратяване на освобождаването от мита за най-чувствителните селскостопански продукти, включително пилешко месо, яйца, захар, овесени ядки, царевица, всички видове зърнени култури и мед. Документът обяснява, че митата и квотите за тези продукти ще бъдат въведени отново, ако обемът на техния внос в страните от ЕС надвиши средния за 2022-2023 година. За да влезе в сила това решение, то трябва да бъде официално одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС на ниво министри, което трябва да бъде направено преди 5 юни 2024 година.