Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто е заявил, че не вижда причина да се бърза с приемането на Украйна в ЕС, тъй като общността сега е заета с по-важен въпрос - изборите за Европейски парламент, предава телевизионния канал M1.

"Що се отнася до продължаването на преговорите с Украйна за приемане в ЕС, мисля, че няма причина да бързаме. Предстоят избори за Европейски парламент. След 9 юни ще бъде създаден нов орган, който ще се занимава с дългосрочни въпроси. Но сега е периодът, когато Европейският парламент ще се промени, надявам се, че Европейската комисия също ще се промени", коментира Сиярто пред унгарски журналисти след среща на министрите на търговията от ЕС.

Той призовава ЕС да "продължи спокойно по въпроса"  и отбелязва, че Унгария няма да позволи коментарите й за присъединяването на Украйна към общността да бъдат игнорирани.

По-рано Bloomberg, позовавайки се на източници, съобщи, че Унгария блокира опитите на страните от ЕС да постигнат споразумение, което би позволило започване на преговори за присъединяване на Украйна към блока.