Във вторник, 25 юни, Украйна ще започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. Министрите от ЕС ще се срещнат с украински официални лица в Люксембург, за да започнат официално процес, който ще отнеме години, но който бележи изключително символичен момент за изправената пред затруднения страна. Блокът ще започне преговори и със съседна Молдова, която е подала молба за членство през 2022 г., пише Financial Times.

На срещите ЕС ще представи на двете страни "преговорна рамка" от реформи и законодателство, което те трябва да приемат, за да се считат за готови за присъединяване.

"Преодоляхме бариерата от обещание до изпълнение. Това решение се основава на заслуги“, заяви вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина в интервю за FT, отбелязвайки, че Украйна е изпълнила всички критерии за започване на преговори.

Германският външен министър Аналена Бербок също подчерта "важния сигнал“, който този ход изпраща: "Путин искаше да анексира Украйна. Вместо това [Украйна] сега е по-близо до ЕС от всякога“, подчерта тя.