ЕС не желае да говори публично за приемането на нови членове заради ядосаните фермери, особено след като изборите за ЕС са само след три месеца. Някои служители на ЕС заявиха, че предпочитат да запазят тайна работата си, за да подготвят евентуалната интеграция на Украйна, Молдова и няколко страни от Западните Балкани, пише Politico.

Отбелязва се, че европейските лидери сега раздават концесии за успокояване на разгневените фермери и в същото време минимизират приказките за експанзия.

"Нека бъдем честни: никой не иска да говори за това [разширяване] преди европейските избори. Говоренето за намаляване на субсидиите за европейските фермери не е нещо, което искате да включите в предизборните си лозунги или да предоставите като електорална амуниция за крайната десница“, казва служител на ЕС, пожелал анонимност.

Според журналисти задачата пред ЕС при разширяването е "херкулесова“, особено по въпроса за Украйна. Опустошената от война Украйна, с население от близо 44 милиона (преди войната), ще бъде най-голямата територия в блока. Предвид населението си Киев ще има значително влияние в Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Авторите пишат, че като стане член на ЕС, Украйна ще има един от най-ниските БВП. Това ще постави значително напрежение върху кохезионните политики на блока - финансиране, което тече от богатите региони към по-бедните. Интеграцията на Украйна може да означава, че около 186 милиарда евро средства от ЕС ще потекат в страната за седем години, според вътрешна бележка на Съвета на ЕС от миналата есен. Това ще означава, че всички сегашни страни от ЕС ще плащат повече и ще получават по-малко.

"Блокът реши, че подготовката за евентуална интеграция на Украйна, Молдова, Грузия и шестте страни от Западните Балкани трябва да се извършва вътрешно, а не пред очите на обществеността“, се казва в статията.