Европейският съюз иска да започне преговори за присъединяване на Украйна към Блока още през юни. Поради тази причина Унгария е под натиск да се откаже от съпротивата си срещу кандидатурата на Киев, съобщава изданието Politico.

Сега дипломатите от ЕС и Киев работят интензивно, за да гарантират, че Унгария ще се съгласи да започне преговори за присъединяването на Украйна към Общността. Целта е официалните преговори да започнат най-рано на 25 юни, според европейски дипломати, запознати с въпроса.

"Както Брюксел, така и Киев са ангажирани в интензивна двустранна дипломация с Будапеща за разрешаване на проблемите на унгарските малцинства в Украйна“, обясняват дипломати пред редакцията.

Изданието припомня, че след преговорите през април между ръководителя на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак и министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто, страните отбелязаха положителната динамика на диалога.

В същото време дипломат от ЕС смята, че Будапеща може да иска да "сложи край“ на преговорите за влизането на Украйна в Блока, преди да започне шестмесечното си председателство на Съвета на ЕС през юли.

"Украйна и нейните поддръжници в ЕС призовават за междуправителствена конференция между Брюксел и Киев, преди Унгария да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 юли“, добавя изданието.

През юни 2022 година Европейският съвет по време на среща на върха в Брюксел предостави на Украйна статут на кандидат за членство. В същото време Киев бе натоварен със задачата да проведе редица важни реформи, свързани с върховенството на закона, олигарсите и борбата с корупцията.

Още през ноември 2023 година Европейската комисия препоръча на Съвета на ЕС да започне процеса на преговори за европейската интеграция на Украйна и Молдова. Решението по въпроса бе взето през декември.