"Украйна и Полша работят за разрешаване на проблема с украинските селскостопански продукти на полския пазар. Предприети са пет стъпки в тази посока". Това е заявил министър-председателят на Украйна Денис Шмигал, предава РБК-Украйна, позовавайки се на негово изявление по време на пресконференция във Варшава.

Първа стъпка

Както е отбелязал Шмигал, Украйна се е съгласила с определени ограничения и предпазни мерки, предложени от Европейската комисия. "Съгласни сме, че това е компромисът, който е необходим за нашите страни, така че износът на селскостопански продукти от Украйна да не навреди на полските земеделски производители", е заявил той след разговори с полския премиер Доналд Туск.

Както е отбелязал Шмихал, "днес украинското зърно не влиза на полския пазар". "Нашето правителство въведе процедура за проверка на четири зърнени култури: царевица, рапица, слънчоглед и пшеница. Износът не се извършва без лиценз, в момента не издаваме такива разрешителни, ще ги издадем след споразумение с полското правителство.

Втората стъпка

"Украйна се обърна към Европейската комисия с предложение за извършване на спешен скрининг, тоест анализ на законодателството в аграрната политика, транспорта. Ние сме отворени, искаме да премахнем всякакви манипулации, митове, дезинформация, които се използват активно от нашите враг, Русия", е коментирал още Шмигал.

По думите му анализът ще бъде направен в края на април и ще разкрие цялата статистика и ще даде верни данни.

Третата стъпка

Денис Шмигал е подчертал, че третата стъпка е забрана на износа на селскостопански продукти от Русия и Беларус. "Предложихме на Полша да се присъедини към нашите усилия за изпълнение на тази задача", е заявил той.

Според неговите думи, този призив е бил чут в Брюксел и Европейската комисия е предложила да се увеличат митата върху продукти от Руската федерация. "Новите лихви всъщност трябва да спрат тази търговия", е допълнил украинският премиер.

Четвъртата стъпка

Шмихал е съобщил, че се планира създаването на антикризисен щаб за решаване на проблемите в търговията между Украйна и Полша.

Петата стъпка

Украйна иска свободно преминаване през блокираната граница не само на боеприпаси и хуманитарна помощ, но и на гориво. "Това е важно, защото пряко засяга въпросите на националната сигурност", е заявил Шмигал.

От февруари полските фермери блокират контролно-пропускателните пунктове на границата с Украйна с искане за отмяна на свободната търговия с Украйна. 

Украинският премиер Денис Шмигал и полският премиер Доналд Туск проведоха среща във Варшава на 28 март. Те обсъдиха ситуацията по границата, както и други въпроси.