Европейската комисия препоръча на страните членки на Европейския съюз да започнат преговори за интеграцията на Украйна и Молдова в структурите на организацията, съобщава изданието Euractiv.

В доклада си Комисията отбеляза, че Украйна и Молдова са "напълно готови“ да започнат официално преговори за присъединяване към ЕС.

Украйна, от своя страна, е изпълнила напълно и четирите стъпки на необходимите реформи, а Молдова – три от тях. По отношение на Украйна промени трябваше да бъдат извършени в следните области:

Борба с корупцията;

Деолигархизация;

Защита на националните малцинства;

Ограничения върху политическото лобиране.

На свой ред министър-председателят Денис Шмихал благодари на Комисията за положителната оценка на евроинтеграционния напредък на Украйна.

"В обявеното заключение на ЕК се посочва, че Украйна продължава системните усилия за присъединяване към ЕС и е изпълнила всичките четири допълнителни стъпки на реформи. Сега очакваме следващата стъпка от нашите европейски партньори - началото на преговорите за членство в Европейския съюз този месец. Украинският народ всеки ден се бори за правото да бъде сред европейското семейство“, написа Шмихал в канала си в Telegram.