Президентът на Украйна Володимир Зеленски е заявил в интервю за CBS News, че руските войски се готвят за нова офанзива, която се очаква някъде в края на май или през юни, но "Украйна не е готова за нея".

Украинският президент Володимир Зеленски заявява, че украинските сили са успели да задържат руските настъпления през най-тежките зимни месеци. "Стабилизирахме ситуацията. Тя е по-добра, отколкото беше преди два-три месеца, когато имахме голям дефицит на артилерийски боеприпаси и различни видове оръжия." Зеленски е убеден, че "не сме видели голямото, огромно контранастъпление от страна на Русия... Те нямаха успех."

Но украинският президент заявява, че страната "има нужда от помощ сега", защото се очаква настъпление от страна на Русия.

"Нямахме снаряди, артилерийски снаряди, много различни неща", споделя той, като подчертава, че макар до момента Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да са успели да държат руснаците до голяма степен на разстояние, те не са подготвени да се защитят от друга голяма руска офанзива, която се очаква през следващите месеци.

Новата руска офанзива, по думите му, се очаква около края на май или през юни.

"А преди това не само трябва да се подготвим, не само трябва да стабилизираме ситуацията, защото партньорите понякога са наистина щастливи, че сме успели", заявява Зеленски. "Не, аз казвам, че имаме нужда от помощ сега."

В превърналата се в изтощителна артилерийска война Русия има предимство не само с по-голяма огнева мощ, но и с по-голям обсег на действие.

"В Бахмут и Авдеевка, и Лисичанск, и Соледар беше наистина трудно да се бориш с противника, чийто артилерийски огън може да обстрелва на 20 километра, а нашият не", коментира Зеленски.

Според него целият този район около град Суми, където той е инспектирал подготовката на отбраната, е в готовност в отговор на значителното струпване на руски войски от другата страна на границата и атаките срещу близките села. "Обикновено, когато атакуват с артилерия и унищожават села, след това винаги се опитват да ги окупират. Ние не знаем какво ще се случи утре. Така че трябва да се подготвим", заявява още Зеленски.

Той допълва, че Украйна се нуждае най-много от американските системи за противоракетна отбрана Patriot и повече артилерия. "Десетки милиарди остават в Съединените щати... Нека бъдем честни, парите, отпуснати от Конгреса, администрацията, в повечето случаи, 80% от тези пари остават в САЩ. Боеприпасите идват при нас, но производството се извършва там и парите остават в САЩ."