Инженери от британската компания Evolve Dynamics разработват технология, която може да защити украинските разузнавателни дронове от "усилията“ на руските системи за радооелектронна борба (РЕБ), така че те да останат в небето по-дълго, предава Reuters.

Това е малка, но важна част от международните усилия на съюзниците на Украйна да подкрепят нейната програма за дронове. Киев се надява, че новата технология ще даде на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) предимство пред по-силен враг с много повече ресурси на свое разположение.

"Компании от десетки страни са доставили на Украйна дронове и компоненти за тях. Някои, като Evolve Dynamics, също са фокусирани върху технологични постижения, предназначени да противодействат на руските възможности за РЕБ“, се казва в материала.

Чрез разработването на алтернативни алгоритми за радиокомуникация, компанията цели да затрудни опитите на Русия да заглушава сигнала от нейните разузнавателни дронове. Главният изпълнителен директор на Evolve Dynamics Майк Дюхърст изчислява, че през последните две години и половина са направени 85 ъпгрейда на дроновете Sky Mantis на компанията.

Отбелязва се, че разузнавателните дронове Evolve Dynamic помагат на украинските военни да наблюдават движенията на противника. Военните единици получават части и софтуерни актуализации директно от компанията, което им позволява сами да правят промени, когато е възможно.