Последните три действащи атомни електроцентрали в Германия – "Изар-2“, "Некарвестхайм-2“ и "Емсланд“, предава информационната агенция DPA, позовавайки се на съобщения от операторите на централите.

И трите АЕЦ-а са произвеждали енергия до последния час на събота, като последната от тях е изключена от мрежата в 23:59 часа местно време - "Некарвестхайм-2“ в провинция Баден-Вюртенберг.

"Ние работим по буквата на закона и определено би било престъпление да продължим работата на реактора след 16 април“, заяви Герит Нихаус, ръководител на работната група за надзор на атомните електроцентрали към Министерството на околната среда и ядрената безопасност.

Решението за поетапно спиране на атомната електроцентрала беше взето още през 2011 г. при тогавашния канцлер Ангела Меркел, след аварията в АЕЦ "Фукушима-1“ в Япония. Първоначално властите планираха да изключат последните станции до 1 януари 2023 г., но на фона на конфликта в Украйна и ситуацията с енергийните доставки от Руската федерация бе решено срокът на работа да бъде удължен до 15 април.

Спирането на централите предизвика ожесточени дискусии и спорове в обществото и политическите среди на Германия, които едва ли ще утихнат в близко бъдеще и може да се разгорят с нова сила при недостиг на енергия. Освен това мнозинството граждани на Германия, както показват проучванията, не подкрепят затварянето на атомните електроцентрали. Дори в редиците на управляващата коалиция има разделения относно спирането им. Свободните демократи подкрепят продължаващото използване на ядрената енергия и настояват, че тя е безопасна и екологична. В крайна сметка обаче "Зелените" успяха да защитят дневния си ред в правителството и да постигнат затварянето им.

Първата търговска атомна електроцентрала е пусната в Германия преди повече от 60 години - през 1960 г. в областта Долна Франкония.