Централната избирателна комисия (ЦИК) на Русие е обработила 100% от протоколите за президентските избори в страната. Сегашният държавен глава Владимир Путин получава 87,28% от гласовете, съобщава вестник "Коммерсант“.

Николай Харитонов от Комунистическата партия на Руската федерация, според окончателните резултати, получава 4,31% от гласовете, Владислав Даванков от "Нови хора“, - 3,85%, Леонид Слуцки от Либерално-демократическата партия - 3,2%. Избирателната активност във всички региони е 74,22% (данни към 18:00 часа московско време), активността на избирателите, гласували електронно, е 94%.

Председателят на ЦИК Ела Памфилова заяви, че на последните избори за Владимир Путин са гласували рекорден брой граждани - 75,9 милиона. На президентските избори през 2018 година за него са гласували 56,4 милиона души.

Путин ще встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път. Президентите на Беларус, Казахстан, Китай, Таджикистан, Узбекистан, както и лидерите на Северна Корея, Катар и други държави го поздравиха за победата.

Белият дом заяви, че изборите в Русия "очевидно не са били свободни, нито честни, като се има предвид как Путин е затворил опонентите си и е попречил на други да се кандидатират срещу него“.

Според президента на Украйна Володимир Зеленски няма легитимност в руската "имитация на избори“.

Британското МВнР коментира вота по следния начин: "С незаконното провеждане на избори на украинска територия Русия демонстрира, че не е заинтересована от намирането на път към мира. Обединеното кралство ще продължи да предоставя хуманитарна, икономическа и военна помощ на украинците, които защитават своята демокрация“.

"Псевдоизборите в Русия не са нито свободни, нито честни, а резултатът няма да изненада никого. Управлението на Путин е авторитарно, той разчита на цензура, репресии и насилие. "Изборите" в окупираните територии на Украйна са невалидни и поредно нарушение на международното право“, заявиха на свой ред от МВнР на Германия.