Унгарският премиер Виктор Орбан поздрави Владимир Путин за "противоречивото му преизбиране. Това предизвика раздразнение на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 21 март. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заявява: Не бих разменила поздравления. При Путин Русия незаконно нахлу в друга държава", пише австрийският Der Kurier.

Мецола също e припомнила за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални и последните президентски избори в Русия, които не са "нито свободни, нито честни".

Унгарският държавен секретар по правителствените комуникации Золтан Ковач е посочил в социалната медия X в четвъртък, че Орбан е поздравил Владимир Путин за преизбирането му след официалните резултати от изборите. Той също така е отбелязал, че "сътрудничеството между Унгария и Русия, основано на взаимно уважение, дава възможност за важни дискусии дори в труден геополитически контекст".

Остри критики към провеждането на президентските избори в Русия

Така Орбан заобикаля решение на външните министри на ЕС. В съвместно изявление държавите от ЕС остро разкритикуваха провеждането на президентските избори в Русия. В същото време те обявиха и последствията от включването на окупирани украински територии в изборния процес.

"Така наречените избори в Крим и в части от регионите на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон представляват поредното очевидно нарушение на международното право от страна на Русия. В допълнение, независимостта, суверенитетът и териториалната цялост на Украйна са застрашени", заяви в понеделник (18 март) Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел. "Резултатите от изборите никога няма да бъдат признати и са нищожни", написа той в Х.

"Украйна действа като щит за нас"

Роберта Мецола също така е заявила, че е "необходимо да се изгради нова европейска рамка за сигурност и да се продължи подкрепата за Украйна. ЕС трябва да ускори усилията си и да премине от разговори към действия. Украйна действа като щит за нас".

Също така е важно неизпълнените законодателни предложения като миграционния пакет на ЕС да бъдат приети преди европейските избори, е допълнила Мецола. Пакетът не е "магическо решение", но "показва на популистите, че Европа е много способна да намира решения". 

Европейският парламент иска да гласува миграционния пакет на следващата си пленарна сесия през април.