Председателят на италианската партия Лига, министър на транспорта и вицепремиер Матео Салвини заяви, че взема под внимание резултатите от изборите в Русия, но е по-загрижен от инициативата на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на западни войски в Украйна, предава информационната агенция Askanews.

"В Русия гласуваха, вземаме под внимание това. Когато хората гласуват, те винаги са прави, изборите винаги са добри, както когато печелите, така и когато губите“, коментира Салвини в кулоарите на публично събитие в Милано.

"Загрижен съм за това, което някои европейски лидери говорят за армии, за войни, за войници, изпратени да се бият, защото Трета световна война е последното нещо, което искам да оставя като наследство на децата си. Очевидно говоря за Макрон“, допълни италианският политик.

По-рано Макрон обяви, че ЕС се е съгласил да създаде т.нар. "девета коалиция за дълбоки удари“ – за доставки на Украйна на ракети със среден и голям обсег. Той също така увери, че Франция ще направи всичко, за да попречи на Русия "да спечели тази война“. Според него лидерите на западните страни са обсъждали възможността за изпращане на войски в Украйна, и макар все още да не е постигнат консенсус, "нищо не може да се изключи“. По време на среща с опозиционни лидери в началото на март Макрон повтори, че Франция "няма граници и червени линии“ по въпроса за помощта за Украйна.