Министерството на външните работи осъди президентските избори в Русия, които се проведоха на 15-17 март. Според Външното ни министерство изборите са се провели в "силно ограничена среда, изострена и от незаконната агресивна война на Русия срещу Украйна". 

В своя позиция МВнР заявява, че президентският вот се е провел "във все по-свиващо се политическо пространство", а това довело до "тревожно нарастване на нарушенията на гражданските и политическите права". Според Външно много кандидати не са имали възможност да участват в изборния процес. 

"България остро осъжда незаконните избори за президент на Руската федерация във временно окупираните територии на Украйна, в Приднестровието, Южна Осетия и Абхазия", пише в позицията.

България заявява "непоколебима подкрепа" за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, Република Молдова и Грузия в техните международно признати граници и териториални води.

Цялата позиция на МВнР:

Президентските избори, проведени от Русия на 15-17 март, се проведоха в силно ограничена среда, изострена и от незаконната агресивна война на Русия срещу Украйна.

Руските власти продължиха да засилват системните вътрешни репресии чрез репресии срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове с помощта на репресивно законодателство и политически мотивирани присъди затвор. Шокиращата смърт на опозиционния политик Алексей Навални в навечерието на изборите е още един знак за ускоряващите се и системни репресии. Изборите се проведоха във все по-свиващо се политическо пространство, което доведе до тревожно нарастване на нарушенията на гражданските и политическите права и попречи на много кандидати да участват, включително всички, които се противопоставят на незаконната агресивна война на Русия, лиши руските избиратели от реален избор и силно ограничиха достъпа им до точна информация. Европейският съюз ще продължи да подкрепя важната работа на руските организации на гражданското общество, защитниците на правата на човека и независимите медии.

Европейският съюз съжалява за решението на руските власти да не поканят наблюдатели на ОССЕ/СДИПЧ на своите избори. Това противоречи на ангажиментите на Русия към ОССЕ и лиши руските избиратели и институции от безпристрастна и независима оценка на тези избори.

Освен това Европейският съюз категорично осъжда незаконното провеждане на така наречените "избори“ на териториите на Украйна, които Русия временно окупира: Автономна република Крим и град Севастопол, както и в части от Донецк, Луганск, Запорожие и Херсонска област. Така наречените "избори“ в тези територии представляват още едно явно нарушение от страна на Русия на международното право, включително Устава на ООН, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Позовавайки се на двете резолюции на Общото събрание на ООН от 12 октомври 2022 г. и 27 март 2014 г., ние призоваваме Русия да зачита международно признатите граници и суверенитет на Украйна. Европейският съюз отново заявява, че не признава и никога няма да признае нито провеждането на тези така наречени "избори“ на териториите на Украйна, нито резултатите от тях. Те са нищожни и не могат да пораждат никакви правни последици. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в организирането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия.

Европейският съюз заявява отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Русия трябва да прекрати незаконната си агресивна война срещу Украйна и незабавно, напълно и безусловно да изтегли своите военни сили и оборудване от цялата територия на Украйна.