Провелите се избори в Русия бяха с най-големи ограничения за опозицията, докато в предишните тя съществуваше в лицето на "Яблоко", на Явлински, на Надеждин, на Гозман и дори на Борис Немцов, както и Навални, който се явяваше на избори за кмет на Москва.Изборите в Русия бяха рестриктивни за всички останали мнения, те затвърждават решенията на управляващите, което означава, че там има страх. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Димитър Гърдев, дипломат и бивш председател на Комисията за външна политика.

Той отбеляза, че изключително важен знак ще бъде дали изборите в Русия ще бъдат признати от Западната общност - САЩ и основните европейски държави: "Защото при евентуално признаване се получава така, че по Конституция правителството на Русия се назначава от президента и ако той е нелегитимно избран и целият Министерски съвет ще бъде нелегитимен. Оттам и невъзможността да се водят никакви преговори и разговори. Обстановката ще стане друга - за това този въпрос е изключително важен и ще бъде много интересно каква ще бъде реакцията на основните държави в ЕС и САЩ".

Димитър Гърдев подчерта, че ако се стигне до този сценарий, това крие риск и означава запечатването на Русия със Северна Корея с един неограничен брой ресурси и много по-голяма ескалация на действията на Руската федерация.

"Избирането на Владимир Путин за президент на Русия отново се счита от западните държави за един конфронтационен курс, който е насочен срещу западните ценности", добави дипломата и каза, че настройката в руското общество е свързана с войната в Украйна: "По принцип всеки един политик, който е започнал война, той не може да я завърши с мир. Предстоят много сериозни маневри и в политическата, и в дипломатическата сфера. 

Гърдев припомни, че още в началото на войната Путин е предупредил, че при намеса на НАТО всички планове, заповеди и решения са разписани. Путин също така приведе стратегическите ядрени сили в пълна бойна готовност: "Първият, който започна да говори за това беше Дмитрий Медведев, бившият президент. Това, което ме обезпокои е, че това се поде от западните политически лидери. Затова виждаме реакцията на САЩ, която е изключително сдържана, включително и към предложенията на Макрон. България трябва да бъде много внимателна като държава - да не се подвеждаме заради едни самоинициативи, защото най-важната държава в НАТО е САЩ. България трябва да се придържа към блоковото решение на НАТО, където са включени решенията заявени от САЩ. Това, което наблюдаваме след изявлението на Макрон ясната позиция на САЩ, че те няма да участват с войски на територията на Украйна.

Бившият председател на Комисията по външна политика отбеляза, че всички ситуационни игри, които са играни с участието на ИИ показват, че не може да има локална и ограничена ядрена война в Европа: "Тя винаги прераства в глобална", заяви дипломатът, но добави, че всички осъзнават опасността.