Европейският парламент прие резолюция, която определя президентските избори в Русия, като "фарсово представление" и призовава държавите членки на ЕС, и международната общност да не признават резултатите от тях за легитимни. това се посочва на официалния сайт на ЕП.

"Фокус" текста на ЕП без редакторска намеса 

В резолюция, приета в четвъртък (25 април), Парламентът осъжда нелегитимните президентски избори в Русия и окупираните от Русия територии на Украйна.

След така наречените президентски избори, проведени от Русия на 15-17 март 2024 г., членовете на ЕП призовават държавите членки на ЕС, и международната общност да не признават резултатите от тях за легитимни, тъй като те са проведени в незаконно окупираните територии на Украйна, а в рамките на Русия не са нито свободни, нито честни.

Това фарсово изпълнение от страна на руските власти имаше една-единствена цел - да създаде впечатление за легитимност на изборите за Владимир Путин, неговата политика на безмилостна репресия в страната и най-вече за агресивната война срещу Украйна, твърдят членовете на ЕП. Парламентът изразява съжаление, че министър-председателят на Унгария, Виктор Орбан, избра да се отклони от ЕС и да поздрави Владимир Путин за фиктивното му преизбиране.

ЕС трябва активно да подкрепя руското гражданско общество и демократичната опозиция

Парламентът призовава държавите членки да ограничат отношенията си с Путин до въпроси, необходими за мира в региона, както и за хуманитарни цели и права на човека, като например размяна на затворници, връщане на деца, депортирани от Украйна, или призив за освобождаване на политически затворници.

Той отново заявява, че ЕС следва да бъде напълно солидарен с руското гражданско общество и да санкционира извършителите на нарушения на правата на човека. Членовете на ЕП призовават ЕС и държавите-членки да продължат да подкрепят активно независимите руски организации на гражданското общество, независимите медии и защитниците на правата на човека, както и да се ангажират активно с руската демократична опозиция и да й предлагат подкрепа.

Резолюцията беше приета с 493 гласа "за", 11 гласа "против" и 18 гласа "въздържал се".