"Франция не признава и никога няма да признае провеждането на тези т.нар. "избори“ и техните резултати“. Това се посочва в съобщение на френското външно министерство, предава УНИАН.

Отбелязва се, че Париж "осъжда многобройните нарушения на международното право и принципите на честен избирателен процес“.

"Изборният процес в Русия се проведе на фона на нарастващ натиск върху гражданското общество и всякаква форма на опозиция срещу режима, нарастващи ограничения върху свободата на словото и забрана на дейността на независимите медии“, се казва в изявлението.

Френското външно министерство подчертава, че опозиционерът Алексей Навални е починал малко преди тези избори "поради затягане на условията за задържането му от руските власти“, а кандидати, които се противопоставиха на войната в Украйна, не бяха допуснати до участие в изборите.

"Не са спазени международните стандарти за равен достъп на кандидатите до медиите по време на кампанията. За пореден път не са спазени условията за свободни, плуралистични и демократични избори", посочват от френското дипломатическо ведомство.

Отбелязва се, че Русия не е допуснала независими наблюдатели от ОССЕ до участие в изборите. Провеждането на руски избори в окупираните територии на Украйна, Грузия и Молдова също е било грубо нарушение на международното право.

"Франция не признава и никога няма да признае тези така наречени "избори" и техните резултати", се казва в изявлението.