Европейският съюз разкритикува провеждането на президентските избори в Русия, тъй като те са проведени с "множество ограничения, без участието на истинската опозиция и във временно окупираните територии на Украйна", посочва Европейская правда, като се позовава на изявление на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Жозеп Борел отбеляза, че изборите са били проведени "при много ограничени условия, тъй като преди тях руските власти са продължили системните репресии срещу опозицията, нелоялното гражданско общество и независимите медии". "Много опоненти се озоваха зад решетките поради политически мотивирани съдебни присъди, а лишеният от свобода опозиционер Алексий Навални почина в затвора малко преди изборите". 

Съобщава се, че при такива условия "много потенциални кандидати дори не са се опитали да се кандидатират за изборите и съответно руските граждани не са имали избор". 

От името на ЕС Борел е изразил съжаление, че "Русия не е поканила наблюдатели от ОССЕ".

Той остро е осъдил и провеждането на избори във "всички едностранно анексирани територии на Украйна - по този начин Русия за пореден път наруши международното право".

"ЕС подчертава, че никога няма да признае провеждането на така наречените "избори" в тези територии на Украйна, нито техните резултати. Те са нищожни и не могат да имат никакви правни последици. Политическото ръководство на Русия Федерацията и тези, които участват в нейната организация, ще видят последствията от подобни незаконни действия" е заявил Борел.

В изявлението се посочва също, че ЕС "ще продължи да подкрепя важната работа на руските организации за гражданско общество, защитниците на човешките права и независимите медии".