Украинският парламент одобри четири законопроекта, необходими за започване на преговорите за присъединяване към Европейския съюз, включително един за правата на националните малцинства - критично искане от страна на Унгария, която се противопоставя на кандидатурата на Украйна за членство в ЕС, пише Reuters.

Уебсайтът на парламента потвърди, че президентът Володимир Зеленски е подписал всички законопроекти. Той ги определи като ключова стъпка в кандидатурата на Украйна за членство в 27-членния ЕС.

На срещата на върха на ЕС през следващата седмица ще се обсъди дали да се започнат преговори за членство с Украйна и съседната бивша съветска република Молдова, която Киев смята за жизненоважна за закрепването си в западните институции.

Лидерите на ЕС трябва да одобрят този ход с единодушие, а унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че е против започването на преговори, което отправи като препоръка към Европейската комисия.

"Очакваме, че усилията на Украйна ще бъдат оценени по достойнство от лидерите на Европейския съюз и съответните европейски обещания към Украйна ще бъдат изпълнени", заяви Зеленски във видеообръщение.

По думите му Украйна е направила "всичко, което се очакваше", за да приеме препоръките на ЕС.

Зеленски заяви, че в закона за правата на малцинствата са взети предвид препоръките на Венецианската комисия на Съвета на Европа, която съветва относно правните и институционалните стандарти.

Будапеща влезе в конфликт с Киев заради ограниченията, които според нея се прилагат спрямо правата на етническите унгарци в Западна Украйна, по-специално по отношение на образованието.

Другите приети законопроекти се отнасят до увеличаване на персонала на Националното бюро за борба с корупцията, допълнителни правомощия на Националната агенция за превенция на корупцията по отношение на проверките на активите и разпоредби за публично деклариране на имущество.